Världsfred och flyktingpolitik tema i Helsingfors
FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon är på besök i Finland. Ett viktigt besök, anser finländska politiker. Ändå har Finland beslutat att skära betydligt i FN-bidragen.
Generalsekreterare Ban Ki-moon har ett flitigt reseprogram. Det är sällan han har tid att besöka små, fredliga länder såsom Finland. Inom fredspolitiken har han något av en rockstjärnestatus.
Fest och förhandlingar
Den här veckan var han i närheten av Finland - i Paris - på klimatkonferens. Därför var det möjligt att få generalsekreteraren Ban Ki-moon, med maka Ban Soo-taek, till Helsingfors. De ska delta i firandet av Finlands 60-åriga medlemskap i Förenta Nationerna.
Festligheterna kulminerar i dag på Finlandiahuset.
Generalsekreteraren träffar också den finländska politiska ledningen; president Sauli Niinistö, utrikesminister Timo Soini och riksdagens talman Maria Lohela. Tema är kriserna i Mellanöstern, Afrika och Ukraina, de internationella migrationsströmmarna samt klimatmötet i Paris.
Parallellt i Helsingfors rör sig FN:s högkommissarie för flyktingfrågor, Antonio Guterres. Han ska diskutera den internationella humanitära situationen samt flyktingsituationen i Europa och i Finland.
Bäst på fred
FN är en mycket viktig organisation, den bästa när det gäller fred i världen, och generalsekreterare Ban Ki-moons besök i Finland är av stor betydelse, säger FN-förbundets nyvalda ordförande Katri Kulmuni. Hon hoppas på en signal för fortsatt aktiv finländsk FN-politik.
- FN är en väldigt viktig organisation. Vi ser att världen har blivit mycket svårare att förstå. Det finns konflikter, allt fler också i närområdet i Europa. Det finns mycket kritik mot FN men det är den bästa internationella organisationen kring fred som vi har, säger Katri Kulmuni.
Hennes ordförandeskap är alldeles färskt. Centerns riksdagsledamot Kulmuni efterträder socialdemokraten Ilkka Kantola i ledningen för medborgarorganisationen som vill sprida kunskap om FN och samarbeta för ett starkare FN.
Ansvar hos de fem fasta medlemmarna
Det finns alltid skäl att utveckla saker. FN är stort och det finns många trappsteg i organisationen, medger Katri Kulmuni. Men kan också göra mycket. Säkerhetsrådet och de ständiga medlemmarnas vetorätt är det som ofta får kritik.
- Organisationen är 70 år gammal så det finns säkert saker som borde reformeras, säger Kulmuni. Hon verkar pessimistisk kring de fem fasta medlemmarnas vilja att ge ifrån sig inflytande.
- Jag har inget färdigt förslag till det men jag hoppas att de fem stora nationerna tänker noga på vad man kan göra för hela världen. Folk litar på FN och väntar sig mycket. Säkerhetsrådets ansvar är därför tungt.
Ingen plats för Finland i säkerhetsrådet
Katri Kulmuni hoppas att Ban Ki-moons besök ska fungera som en signal för ett fortsatt aktivt finländskt medlemskap i FN. Tidvis har det varit mycket aktivt, inom både fredsbevakning och krishantering.
Men när Finland förlorade omröstningen om en plats i säkerhetsrådet – mot Luxemburg – år 2011 minskade intresset.
– Det var sorgligt att det hände och vi får vänta i 20 år på nästa chans, konstaterar Kulmuni, som hoppas det ska gå bättre för Sverige som söker en av de roterande platserna i säkerhetsrådet om några år.
Glad givare?
Finland har också hört till de stora givarna inom FN-verksamheten. Men nu verkar det vara slut. Den nya borgerliga regeringen gör betydande nedskärningar i budgeten för både bistånd och stöd till FN-organisationer.
Katri Kulmuni skyndar sig att tillägga att alla nordiska länder nu skär i sin budget – och att det ekonomiska läget är sådant. Hon försöker sig på en förhoppning om att nedskärningarna inte ska bli alltför stora.
- Det är skrämmande och lite sorgligt. Speciellt nu när det gäller flyktingkriserna där FN har gjort ett mycket viktigt jobb. Men samtidigt känner vi till den ekonomiska situation som Finland befinner sig i. Tyvärr är det så att det blir inbesparingar på alla områden.
Men Katri Kulmuni hoppas de inte blir så stora just när det gäller FN.
- För små länder är det viktigt att vara aktiva i internationella organisationer, eftersom vi är för små på egen hand.