Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gatusäkerheten ökar, men åbolänningarna känner sig otryggare

Från 2015
Bildtext Osäkerheten ökar i samhället.
Bild: YLE / bildmontage: Johan Lindström

I sydvästra Finland ökar gatusäkerheten. Ändå ökar känslan av osäkerhet.

Polisens statistik visar att det begås färre egendomsbrott, våldsbrott och brott mot strafflagen. Gatusäkerhetsindexet är högre än på många år. Ändå är osäkerhetskänslan stor, och folk är räddare än tidigare att någonting kommer att hända.

- Folk tror att det skett fler brott, eller tror de att det kommer att ske fler brott på grund av alla asylsökande som har kommit till landet, säger Tapio Huttunen, som är polischef vid Sydvästra Finlands polisinrättning.

Polisen i Finland räknar med jämna mellanrum ut ett gatusäkerhetsindex för att få en bild av hur brottsligheten på en ort påverkar människors känsla av säkerhet och trygghet. Indexet räknas ut genom antalet rån, fall av misshandel, skadegörelser samt fall av ratt- och trafikfylleri i förhållande till befolkningsmängden. I sydvästra Finland är gatusäkerhetsindexet över 110, vilket är det klart högsta indexet under de senaste fem åren. Ålands gatusäkerhetsindex är drygt 100.

- Folk är oroliga för framtiden. Känslan som de upplever är konkret och sann, men från polisens sida ser vi inte att det skulle finnas något belägg för det. Det är vår sak att se till att känslan av säkerhet ökar igen, säger Huttunen.

Tapio Huttunen, polischef vid Sydvästra Finlands polisinrättning
Bildtext polischef Tapio Huttunen.
Bild: Yle/Linus Hoffman

33 fall där asylsökande misstänks för brott

Under det här året har drygt 3 000 flyktingar anlänt till sydvästra Finland, men enligt polisens statistik misstänks asylsökande i bara 33 fall. Det har varit enstaka fall av misshandel, snatterier och sexualbrott.

- Polisen har i höst ryckt ut 117 gånger till någon av 14 flyktingmottagningarna, säger Huttunen. Främst har det varit gräl mellan olika grupper, men också att utomstående kommit och stört ordningen på boendena.

Det är inte många fall, men de binder polisresurser under en rätt lång tid. Och medierapporteringen gör att folk känner sig osäkra och också rädda. Polisen kommer framledes att informera om att det är en asylsökande som varit inblandad i brott enbart om det har betydelse för att lösa fallet.

Fler narkotikabrott i Kimitoön och Åbo

I sydvästra Finland fortsätter en tioårig trend, där allt färre brott begås. Både våldsbrotten och egendomsbrotten har de senaste tio åren minskat med cirka 10 %. Däremot ökar antalet trafikbrott.

Också drogbrotten ökar i antal. Under årets första elva månader har polisen redan gjort 2 664 anmälningar, vilket är mer än under hela fjolåret. I Kimitoön har det gjorts 22 anmälningar om narkotikabrott, mot 2 i fjol. I Pargas ligger anmälningarna på samma nivå som i fjol, eller 14 stycken.

Om utvecklingen under slutet av året fortsätter på samma vis kommer drogbrotten i sydvästra Finland i år att öka med 22 %, och bara i Åbo med 46 %. Enligt polisen beror ökningen dels på att folk har en allt positivare inställning till droger, dels på att polisen har varit aktivare.

Också antalet sexualbrott har ökat, men det är färre minderåriga som har blivit utsatta, säger polisen.