Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Homs nu i den syriska regimens händer

Från 2015
Uppdaterad 09.12.2015 16:25.
Ett sönderbombat Homs.
Bildtext Stora delar av Homs har förstörts under kriget.
Bild: EPA/STRINGER

Syriska rebeller har börjat evakuera människor från den sista rebellkontrollerade stadsdelen i staden Homs. Det innebär att regimen nu kontrollerar landets tredje största stad.

Ett lokalt eldupphör har utlysts mellan syriska regimtrupper och rebeller. FN övervakar eldupphöret. I samband med eldupphöret har humanitär hjälp kunnat köras in i området, för första gången på ett år.

Enligt uppgifter från det Syriska människorättsobservatoriet väntas omkring 750 människor lämna området med busstransporter under dagen.

Människorättsobeservatoriets chef Rami Abdel Rahman säger att 150 människor - rebeller och deras familjer - lämnade stadsdelen Waer under onsdagsmorgonen.

Människorna ska transporteras norrut till Idlib som kontrolleras av en rebellallians där bland andra den al-Qaida-anknutna Jabhat al-Nusra finns med.

Det innebär att Syriens tredje största stad nu helt och hållet faller i Assadregimens händer.

Det var i Homs som de häftigaste demonstrationerna mot Bashar al-Assad utspelade sig då den syriska folkresningen inleddes år 2011 för att senare bli ett regelrätt inbördeskrig med häftig inblandning från övriga länder.

Följande år inledde den syriska armén en storoperation för att erövra staden och regimen bombade rebellkontrollerade områden i staden.