Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Janne Hyöty: Ha tålamod som musiker!

Från 2015
Uppdaterad 10.12.2015 14:17.
Janne Hyöty
Bildtext Janne Hyöty.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Hur överlever man inom musikbranschen i Finland? Kan man försörja sig som musiker i Österbotten? Janne Hyöty skriver i sin gästkolumn att det är fullt möjligt om man är tillräckligt bra och mångsidig. Hans professionella musikaliska resa började för ungefär 25 år sedan.

Efter ett antal år på musiklinjen vid Lappfjärds folkhögskola blev jag engagerad som gitarrist i många olika sammanhang. Jag hade lärt mig spela många olika musikstilar och det var min styrka. Det är viktigt med bredd om man tänkt överleva som musiker, speciellt på en mindre ort.

Efter att ha kombinerat gitarrspelandet med diverse studio- och producentjobb sedan år 2000 passade jag år 2004 på att skicka in några låtar till Eurovisions-uttagningen, vilket genast förde med sig stor framgång. Det här var startskottet för min professionella karriär som låtskrivare och producent.

År 2008 besökte vi med vårt musikförlag Sugar House Publishing den årliga mässan för musikindustrin MIDEM i Cannes i Frankrike. Där lyssnade en musikförläggare från Japan på några av mina låtar. Han hörde något som påminner om J-pop, japansk popmusik.

Big in Japan

Myten om att vara "Big in Japan" hade man ju hört talas om på 80-talet. Jag började jobba hårt mot den japanska marknaden. Tack vare ett arbetsstipendium från Svenska kulturfonden hade jag möjlighet att satsa fullt ut. Jag skrev massor av låtar i J-pop stil och skickade dem till den japanska musikförläggaren.

Kontakten i Japan gillade mina låtar och skickade dem vidare till skivbolag och artister. Efter ungefär tre års kämpande kom en singel med pojkbandet KAT-TUN ut. Låten sålde 250 000 skivor på en vecka och klev rakt in på förstaplatsen på den japanska försäljningslistan.

Efter den framgången nådde några andra låtar också toppen med de största artisterna i Japan. Jag blev "Big in Japan" utan att någon egentligen visste vem jag var där borta.

Den största utmaningen med Japan var nog att lära sig hur en låt ska byggas upp och hur melodispråket fungerar, men ändå göra sin egen grej av det.

Skaffa kontakter

Om du vill bli låtskrivare på heltid, skaffa dig kontakter, ta kontakt med en musikförläggare som kanske redan har de kontakter du söker. Utan kontakter kommer du ingen vart. Ta emot jobb som erbjuds - även om det i början handlar om mindre grejer så kommer det att växa med tiden om du sköter dig väl.

Skaffa dig inspelningsutrustning, var nyfiken, studera musik, lär dig mer än tre ackord på piano eller gitarr, ta kontakt med andra låtskrivare och producenter. Skriv låtar tillsammans med andra. Var inte rädd att dela med dig av din låt till någon annan låtskrivare om du inte klarar av att slutföra den själv. En mindre del av kakan kan vara en större del i slutändan.

Popmusik är väldigt trendbaserat så ta reda på vad som gäller för tillfället och helst vad som är nästa stora grej. Experimentera och försök hitta din grej. Hitta ditt sound som kanske blir din signatur.

Framför allt, gör det som är roligt och ha tålamod. Framgången kommer inte över en natt, för de flesta tar det flera år. Det gjorde det för mig också.

Janne Hyöty