Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Två finlandssvenska verk nominerade till Runebergspriset

Från 2015
Uppdaterad 10.12.2015 05:37.
mikaela strömberg
Bildtext Mikaela Strömberg.
Bild: Cata Portin

Mikaela Strömbergs roman Sophie och Kurt Högnäs diktverk Refug finns bland de åtta böcker som är nominerade till Runebergspriset 2016. Vinnaren offentliggörs på Runebergsdagen.

Borgåbon Mikaela Strömbergs roman Sophie hör till dem som kandiderar om Runebergspriset. Romanen är en ny form av historisk biografi om Sophie von Behse (1828-1868).

I motiveringen till nomineringen står det: "På ett lekfullt lätt men brett rotande språk får vi följa Sophie fråm världsmetropolen S:t Petersburg och tsarens ljuva sommarparadis till att kräva skilsmässa och rota fram rovor på leriga tegar i Lappträsk".

Kurt Högnäs är nominerad för sin nyaste diktsamling Refug, sex årtionden efter sin debut. "Kurt Högnäs diktsamling vågar sig ut i dimman och in bland skuggorna vi måste möta för att kunna se allting klart", skriver valjuryn i sina motiveringar.

Kurt Högnäs
Bildtext Kurt Högnäs.
Bild: Sture Riissanen

Finlandiapristagaren nominerad

De andra nominerade kandidaterna är Tapio Koivukari för sin roman Unissasaarnaaja, Asko Sahlberg för romanen Irinan kuolemat, Harry Salminiemi för poesiverket Pimeän lehdet, Jussi Seppänen för novellsamlingen Kymmenottelu och Pauliina Vanhatalos roman Pitkä valotusaika.

Nominerad är också Laura Lindstedts roman Oneiron: fantasia kuolemanjälkeisestä sekunnnista som vann Finlandiapriset i år.

Laura Lindstedt
Bildtext Laura Lindstedt.
Bild: Teos / Heini Lehväslaiho

Kandidaterna nominerades av en valjury som bestod av författaren Tero Liukkonen, författaren Tommi Parkko och litteraturvetaren Maili Öst.

Vinnaren offentliggörs på Runebergsdagen den 5 februari 2016. Vinnaren utses av en prisjury som består av litteraturvetaren Ann-Christine Snickars, författaren Markku Karpio samt universitetslektorn och kritikern Outi Oja.

De nominerade författarnas böcker
Bildtext De Runebergsprisnominerade böckerna i Runebergs hem
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Betydligt färre böcker i år

Valjuryn för Runebergspriset fick i år ta del av 150 böcker. Det här är betydligt färre än under tidigare år.

Juryn förklarar situationen med att många små aktörer inom förlagsbranschen har dragit sig tillbaka, medan de stora förlagen har skurit ner på sin utgivning.

- Författarnas möjligheter attt ägna sig åt sitt yrke har försämrats markant, säger en bekymrad valjury.

Trots att böckerna var färre än vanligt så menar juryn att vi i Finland fortfarande får "njuta av en konstnärligt ambitiös och högklassig litteratur".