Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Rollen som drottning Kristina fick hennes fötter att växa en storlek

Från 2015
Uppdaterad 10.12.2015 13:13.
Malin Buska
Bild: YLE/ Viktor Granö

Drottning Kristina är en av de mest gåtfulla gestalterna i den nordiska historien. Malin Buska lyser i titelrollen i Mika Kaurismäkis nya film The Girl King, som spelades in i Åbo i vintras.

På sätt och vis är Malin Buska född för rollen som Kristina.

- Mitt mellannamn är Kristina efter henne, berättar Buska.

Som namngivningen antyder kommer Buska från något av ett matriarkat.

- I min släkt är det kvinnorna som styr, rakt av.

Drottning Kristina, Sveriges regent från 1644 till 1654, var en djärv människa och makthavare. Hon utvidgade det svenska riket, hon förde in de modernaste europeiska kulturströmningarna vid det svenska hovet. Sedan abdikerade hon, konverterade till katolicismen och flyttade till Rom.

- Hon var en outsider och en rebell. Hon var intuitiv och följde sitt eget hjärta.

- Men när jag gick i skolan reagerade jag på hur lite utrymme man gav henne i undervisningen, med tanke på hur mycket hon betytt för Sverige och för hela Skandinavien.

”Ju mer jag lärde mig desto mindre visste jag”

I arbetet med rollen satte Malin Buska in sig i 1600-talets litteratur, filosofi och politik. Hon läste Kristinas dagboksanteckningar och studerade porträtt av henne. Men vem drottningen egentligen var gick inte att fånga.

- I vissa stunder kunde hon målas som feminin, blond, fager. Nästa sekund var hon manhaftig, kort, tjock och riktigt ful. Hon pendlade mellan röstlägen, från mörkt till ljust.

- Ju mer jag lärde mig om henne desto mindre visste jag.

Malin Buska som drottning Kristina
Bildtext Kristina (Malin Buska), greve Johan von Oxenstierna (Lucas Bryant) och kansler Axel von Oxenstierna (Michael Nyqvist) strax före kröningen.
Bild: Veera Aaltonen 2015

Hur löste du det här i ditt rollarbete? Hur kunde du närma dig Kristina om frågetecknen bara blev fler och fler ju mer du lärde dig om henne?

- Fast jag tror att det där är något bra. Och det är samma sak med oss. Varje sekund förverkligar vi oss själva och blir ett nytt jag, vid varje möte.

- Ibland får jag frågan ”vem är du?”. Men det vet inte jag. Jag vet ungefär hur jag fungerar i olika situationer. Men det är ju inte heller någonting som är beständigt.

Hur fick du tag i det manhaftiga hos Kristina?

- När man börjar tänka på ett visst sätt så sätter det sig fysiskt också. Man får en ny hållning. Jag hade två storlekar för stora skor på mig under hela inspelningen, också under tiden jag gjorde research. Och mina fötter växte en storlek under den tiden!

Mika Kaurismäki regisserar med blicken

Efter den intensiva researchperioden släppte Malin Buska taget och lät intuitionen styra.

- Det där med att bygga en karaktär tänker jag som en hockeyrink. Man samlar på sig all information om karaktären. Det är rinken. Sedan är man en puck. Man kan bara åka omkring och smälla till.

- Men jag måste ju ha en konstnärlig tillit till Mika, vilket jag hade. Och han vet vad han vill. Sedan är han inte särskilt kommunikativ. Men vi har en tyst kommunikation. Ibland kan blickar räcka till. Han kan titta på mig och så vet jag om det var bra eller inte.

Malin Buska som drottning Kristina
Bildtext Kulturmonarken Kristina i samtal med René Descartes (Patrick Bauchau).
Bild: VEERA AALTONEN 2015

Dialogen i The Girl King går på engelska, och lite franska.

- Nu efteråt känns det som att engelskan bara flyter på. Men jag hade aldrig förr spelat på engelska, och jag var inte särskilt bra på att läsa på engelska heller. Så jag var ju tvungen att jobba för det.

- Men jag hade nyss arbetat på serbiska. Allting är ju lätt efter det.

Buska, som vuxit upp i Övertorneå nära finska gränsen och behärskar meänkieli, antyder att det inom kort också kan bli aktuellt med en första filmroll på finska.

Tango i sminkrummet

Inspelningen av The Girl King var tung.

- Vi filmade filmen på bara trettiosju dagar. Så det var väldigt, väldigt intensivt. Av skådespelarna var det jag som kom först på morgonen och jag som lämnades kvar sist.

- Och så var det ett ständigt kämpande med alla stora känslor. Jag är inte särskilt arg av mig men det var mycket som gjorde mig väldigt arg under inspelningen.

Vad gjorde dig arg?

- Jag tror att det mest handlade om att Kristina är så missförstådd. Hon sitter i ett så konstigt system. Det är så trångt. Hon håller på att upptäcka sig själv, upptäcka vad kärlek är och vad det är att vara människa. Och så är det så mycket motstånd.

- Det kan jag också känna igen. Man tänker stort, men får inte plats med tankarna. Det är ganska frustrerande.

Påfrestningarna lättades upp av den goda stämningen i filmteamet. Malin Buska lyfter särskilt upp sminkörerna.

- Vi sjöng mycket tango i sminket.

The Girl King har Finlandspremiär den 11 december.

Regissören Mika Kaurismäki sammanfattar sin karriär i personporträttet som gjorts vid inspelningen av The Girl King