Krånglande sköldkörtel? Här är varningstecknen
Lider du av trötthet, förstoppning eller har tappat mycket i vikt? Då kan det hända att du har problem med sköldkörteln. Eftersom sköldkörteln producerar hormoner och styr kroppens ämnesomsättning, spelar den en viktig roll för att kroppen ska fungera normalt. Här är de vanligaste varningstecknen.
Sköldkörtelns underfunktion – hypotyreos
En underfungerande sköldkörtel producerar för lite hormon, och därför går kroppen på lågvarv. Vanliga symtom på hypotyreos är:
- Trötthet
- Frusenhet
- Viktnedgång (ibland även lindrig uppgång)
- Förstoppning
- Depression
- Koncentrationssvårigheter
- Minnessvårigheter
- Ledvärk
Sköldkörtelns överfunktion – hypertyreos
Om sköldkörteln tillverkar för mycket hormoner får man hypertyreos. Då ökar ämnesomsättningen och kroppen går på högvarv. Vanliga symptom är:
- Hjärtklappning eller ökad puls
- Man är piggare än vanligt, men vissa kan också vara tröttare
- Viktnedgång
- Svettningar
- Irritation
- För kvinnor menstruationsrubbningar
Hypertyreos kan också vara ett symtom på Basedows sjukdom (som också kallas Graves sjukdom) – en autoimmun sjukdom där antikroppar i blodet får sköldkörteln att växa och producera förhöjda halter av sköldkörtelhormon.
Vanligare hos kvinnor
Det finns många olika orsaker till att man får problem med sköldkörteln, berättar specialisten i inremedicin Milla Rosengård-Bärlund.
– Det handlar ofta om autoimmuna reaktioner i kroppen, olika antikroppar som sätter fart på sköldkörteln eller tvärtom. Också en struma – en förstorad sköldkörtel – kan fungera för mycket eller för lite.
Både hypotyreos och hypertyreos är vanligare hos kvinnor, vilket delvis beror på att kvinnor oftare drabbas av autoimmuna sjukdomar.
Även om symtomen är så pass allmänna att de kan vara svåra att koppla till sköldkörteln, så går en under- eller överfunktion lätt att diagnosticera med hjälp av blodprov, enligt Milla Rosengård-Bärlund.
Läs också: Får vi tillräckligt med jod?