Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Möt agrologen som tecknar höns

Från 2015
Uppdaterad 14.12.2015 10:54.
höna
Bildtext Karin Holmströms höna
Bild: Karin Holmström

Karin Holmström ger igen ut en hönskalender för nästa år. Det här är den tredje i raden.

Karin Holmström är född på landsbygden i Pargas så för henne kändes det helt rätt att utbilda sig till agrolog i och med att hon tycker om landsbygden och djur.

Dessutom hade hon efter gymnasiet inga speciella planer hon hellre skulle ha förverkligat och utbildningen var både intressant och givande.

Agrolog blev hon, men via praktiken insåg hon att det här med tidiga morgnar för att sköta djur kanske inte ändå var hennes grej.

Efter den utbildningen blev hon kandidat i svenska vid Åbo Akademi, men det akademiska livet kändes inte heller rätt. Alltså beslöt hon för några år sedan att hon börjar teckna och illustrera på heltid.

Hon grundade ett eget företag och tanken var att kanske bara en sommar teckna blyertsporträtt på beställning. Det gick helt bra och då hösten kom hon på att hon skulle teckna en hönskalender och sälja den.

Också hönskalendern gick bra åt via nätet och nu har hon givit ut sin tredje hönskalender.

Karin Holmström har tecknat på egen hand "hela sitt liv" och är förutom teckningen i skolan självlärd. En gammal dröm har varit att få illustrera böcker.

Karin Holmström
Bildtext Karin Holmström
Bild: Yle/Maud Stolpe

Höns är roliga djur och fyller en nisch

Hemma hos Karin Holmströms föräldrar i Pargas finns det höns så sådana har hon redan länge kommit i kontakt med.

Hon säger att höns är roliga djur då man lär känna dem några i taget. De har alla sin egen personlighet och kan hitta på ett och annat.

I sina egna bilder drar hon kanske hönsens påhitt till en spets, men inte är det omöjligt att en höna skulle kunna komma in och ta sig upp på kaffebordet och ta för sig.

Karin Holmström säger att hon tänkte att hon med höns säkert har en nisch att fylla i och med att det finns gott om hund-, katt- och hästkalendrar.

Det är inte bara hönsägare som köper hennes kalendrar men grejen är ju inte hönsen i sig utan vad de ställer till med och möter i olika situationer.

I bilderna finns ofta andra djur med, allt från igelkottar, papegojor, kattor och hundar till hästar och kor. I bilderna finns oftast ett möte av något slag och betraktaren får sedan tänka ut resten av handlingen själv.

Karin Holmströms höna
Bild: Karin Holmström

Från idé till handling

Karin Holmström säger att hon får sin inspiration litet härifrån och därifrån. Föräldrarnas höns her gett många ideer och att googla andras höns ger också nya infallsvinklar.

Om hon är ute i naturen hittar hon ofta en miljö där hon känner att en höna eller två skulle sitta bra just här.

Under skissandets lopp kan det sedan hända att hon ändrar om en idé då hon till exempel märker att hönan inte kan vara uppflugen på en traktor om hon vill ha några speciella blommor med på teckningen.

Ibland får hon också förslag via Facebook på vad folk skulle vilja ha i hönsteckningarna och ibland nappar hon på ideerna och ibland inte.

Ett exempel där hon har nappat är en hönsfamilj som träffar en igelkott och som är maj månnads bild 2016. Bakgrunden till igelkotten var helt enkelt en dam som beundrade hennes bilder men saknade en igelkott. Så nu finns den med.

Bilderna som finns med i Karin Holmströms kalendrar ger hon också ut som postkort.

Tusch och blyerts är det som gäller

Hönsbilderna och en del illustrationer gör Karin Holmström i tusch. Den tekniken gör att allt ska bli rätt med en gång i och med att det inte går att ändra på det som finns på pappret.

Visserligen går det att göra alldeles små korrigeringar, men de är ytterst små och själv är hon mycket noggrann för att undvika det.

Tuschen finns i ett otal olika nyanser och hon använder sig av ett hundratal pennor i och med att färgerna inte kan blandas utan man ska ha en penna för varje nyans.

De porträtt hon gör gör hon enbart i blyerts för att kunna korrigera om ett drag blir fel. Folk har nog frågat om hon kan göra porträtt i tusch men här är svaret nej.

baby
Bild: Karin Holmström

Facebook är en viktg kanal

Karin Holmström jobbar hemma och hon säger att Facebook är en bra kanal då man jobbar ensam. Utan att se en enda människa på en hel dag har hon ändå kunnat ha kontakt med hur många som helst.

Det här är också en viktig kanal då det gäller att marknadsföra sitt arbete. Förutom sitt privata Facebookkonto med "privata" vänner har hon en offenlig profil som vem som helst kan läsa och kommentera.

Här får hon också direkt feedback på sina arbeten som hon kan ta till sig förutom att det är billig marknadsföring. Då det gäller marknadsföringen i övrigt är det djungeltelegrafen som gäller.

Kanske en egen bok

Karin Holmström har illustrerat en svensk bilderbok som heter Juläventyret i Trollskogen och är skriven av Elisabet Österlund. Den här kontakten fick hon efter att ha presenterat sig själv för en del finländska och svenska förlag.

Det här samarbetet gick så bra att det nu är aktuellt med en uppföljning av den här berättelsen.

Med att illustrera böcker för andra ger en inte riktigt så fria händer som om man skulle skriva boken alldeles själv. Drömmen för Karin Holmström är att ge ut en egen bilderbok, men storyn till den har hon ännu inte hittat på.

Karin Holmströms hemsida