Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Svenskfinlands egen emoji är här

Från 2015
Uppdaterad 11.12.2015 08:57.
Emojier från Is this Finland?
Bildtext Nu kan du vara väldigt finlandssvensk i dina meddelanden och snaps.

Nu är den här – emojin för alla finlandssvenskar. Med sig har den också en naknare bastuemoji, och ett helt gäng nya bilder som vi borde skicka till våra vänner. Varför? För att få oss att tänka, säger skaparna.

Först kom Finlands officiella, statssponsrade emojier via This is Finland. Nu lanserar en annan grupp, Is this Finland, sina egna – en ny emoji varje dag fram till julafton. De ger en alternativ bild av hur Finland ser ut i dag.

Negativa nyheter

Iiris Tuisku står bakom projektet, tillsammans med Juho Rantakari. Just nu bor hon i London, och följer med via nyheterna vad som händer hemma i Finland. Det har, bland andra saker, lett fram till emojierna.

Iiris Tusku lanserar emojier åt folket.
Bildtext Iiris Tuisku lanserar emojier åt folket.

- Det är ofta en negativ vinkel som man tar fasta på i rapporteringen. När de officiella emojierna lanserades så skrev folk på nätet att det var dumt, och så fort det satsas pengar på något kulturellt så är det onödigt och borde skäras ner på. Har inte vår utrikesminister något bättre för sig, undrade man. Våra emojier är inte direkt kritik mot This is Finland, men de ger en alternativ bild, säger Iiris.

Nakna bröst naturligt i Finland

Nu finns alltså både en finlandssvensk emoji och en alternativ bastuemoji.

- I den officiella finska bastuemojin har den kvinnliga bastubadaren långt hår som passligt faller över brösten. Men bröstvårtor behöver inte vara sexuellt laddade. I Finland går vi glatt i bastun nakna utan att det behöver betyda något sexuellt. De officiella emojierna var lite för säkert utformade, säger Iiris.

Okänd flagga

Och så den finlandssvenska:

- Vi pratade med några kompisar om minoriteter här i landet, och en vän som är finlandssvensk började prata om finlandssvenskhet. Jag är från norra Finland och kände faktiskt inte till att det finns en finlandssvensk flagga. Vi funderade kring vad som kunde representera den finlandssvenska minoriteten. Det blev flaggan.

Emojikalender fram till jul

Iiris Tuisku berättar att hon hela tiden följer med vad som händer, och det kan mycket väl bli så att de kommande emojierna – en varje dag fram till jul – handlar om något aktuellt som dyker upp i nyheterna framöver.

- Finland har vänt sig inåt och det är mycket invandrarkritiska röster. Det ljuvligaste vore om någon skulle se de här emojierna och på något sätt tänka annorlunda, säger hon.