Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige inför id-kontroller efter nyår

Från 2015
Uppdaterad 09.12.2015 14:26.
Polisen kontrollerar id-handlingar vid gränsen
Bildtext Polisen kontrollerar id-handlingar vid gränsen.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Sverige planerar att införa id-kontroller den 4 januari, sade landets migrationsminister Morgan Johansson på en presskonferens.

Id-kontrollerna ska gälla på bussar, tåg och färjor. Tåg- och färjeoperatörerna måste utföra id-kontrollerna på dansk mark.

– Kontrollerna ska ske på den danska sidan och de kommer att leda till praktiska problem för resenärerna, sade migrationsminister Morgan Johansson.

Id-kontrollerna är ett försök att minska flyktingströmmen till Sverige. Den svenska regeringen uppskattar att 145 000 flyktingar hade kommit till Sverige i slutet av november. I slutet av året väntas siffran vara 170 000.

– Vi måste få ned antalet asylsökande. De här id-kontrollerna är ett sätt att uppnå det, sade Johansson.

Den svenska regeringen ville också göra det möjligt att stänga Öresundsbron om flyktingströmmen blir för ohanterlig. Det förslaget har nu lagts på is efter kritik från både Lagrådet och oppositionen.

Inre gränskontroller förlängs

Samtidigt meddelar Sveriges inrikesminister Ander Ygeman att de inre gränskontrollerna kommer att gälla under en längre tid.

Sverige införde tillfälliga inre gränskontroller den 12 november. Kontrollerna infördes först i tio dagar och förlängdes sedan med ytterligare tjugo dagar.

– I morgon kommer vi att fatta beslut om att maximalt förlänga de inre gränskontrollerna i två veckor, säger Ygeman till Sveriges radio.

Schengenavtalet ger länderna rätt att införa tillfälliga gränskontroller vid särskilda omständigheter. Enligt Ygeman är de rättsliga kraven uppfyllda.

– Det råder fortfarande hot mot ordning och säkerhet. Vi har en så stor flyktingtillströmning att vi inte kan bereda alla människor som kommer till Sverige tak över huvudet och vi har stora påfrestningar på grundläggande samhällsfunktioner som skola och sjukvård, sade Ygeman.