Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Barn i Finland i 100 år - berättelser efterlyses

Från 2016
Uppdaterad 19.09.2016 10:52.
Barn på cyklar
Bild: Yle/Marti Brandt

Tjärapytts? Twist? Giana Sisters? BMX? Vad lekte du när du var barn? Vad var det bästa att göra tillsammans med vuxna? Vilka var nymodigheterna? Vilka bus gjorde du? Var du med om någonting riktigt skrämmande? Och vad var riktigt, riktigt roligt?

Inför jubileumsåret 2017, Finland 100 år, samlar Malakta Films i samarbete med Svenska Yle in barndomsminnen från 100 år tillbaka. Vi önskar minnen från 1920-, 1930-, 1940-, 1950-, 1960-, 1970-, 1980-, 1990-, 2000- och 2010-talen. De insamlade minnena kommer att stå som grund till en dramaserie. Serien kommer att sändas inom ramen för BUU-klubben och belysa barnens historia till vardag och fest, i stan och på landsbygd under Finlands 100-åriga historia.

- Vi vill fokusera på autentiska minnen och känslor, blickar på den yttre och inre världen genom ett barns ögon. Det här är orsaken till att vi förutom historieböckerna även vill ta del av berättelser från dem som har varit barn i Finland. Det är på upplevelser, vad jag och du har varit med om, mer än på fakta som tyngdpunkten i de tio episoderna kommer att ligga, berättar Ann-Maj Granstubb och Jenny Ingman som tar emot alla berättelser.

barn i sandlådan
Bild: Yle/ Pekka Elomaa

- Vi efterlyser alla slags barndomsminnen! Stort som smått, högt som lågt. Under idéskedet av arbetsprocessen kom vi själva mycket in på barndomsminnen, vilket vi märker inkluderar alla sinnen - minnesbilder, dofter, känslor, smaker osv - dels på specifika händelser som etsat sig fast pga att vi blivit rädda, glada, skamsna eller ledsna, eller nostalgidrypande minnen som när en äntligen fick ta fram cykeln på våren och ha på gympaskor iställer för gummistövlar. Den leriga vägen, med stora vattenpölar, men inga iskanter och lätta fötter.

Ännu ett minne var när doktorn var på besök i Lappfors. Hans mottagning var i serveringsrummet och tamburen fungerade som väntrum. Till hans mottagning kom det mycket folk. Jag, då som liten tyckte att alla var gamla människor med sina mörka kläder. Min mamma var och hjälpte doktorn och ett av de starkaste minnen var nog när hon bar ut ett fat med blod som han åderlåtit av någon. (av Ulla Granstubb ur historiken “Lät bådi gaa viidare” - Bilder och berättelser från Lappfors.)

Litet barn lyfter abborre ur en så.
Bild: Jenny Ingman

Vad minns du från din barndom? Berätta precis vad som helst!

Delta genom att fylla i det korta formuläret nedan.

Formulär: Dela dina barndomsminnen

Det är även möjligt att lämna in sina bidrag per post på:

Malakta Films
Töckmovägen 48
66100 Malax

När du sänder in dina minnen godkänner du att Malakta Films eventuellt kommer att använda dem i sin helhet eller delar av dem i sina manus och i projektets blogg.

Diskussion om artikeln