Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Angela Merkel är årets person 2015

Från 2015
Uppdaterad 09.12.2015 16:57.
Angela Merkel
Bild: Sveriges Radio 2015

Nyhetsmagasinet Time har utnämnt Angela Merkel till årets person 2015.

Time motiverar valet med den tyska förbundskanslerns starka ledarskap under eurokrisen, flyktingkrisen och Ukrainakrisen. Enligt nyhetsmagasinet har Merkel ingripit varje gång Europa har hotats av kris.

"Ledare prövas först när människor inte vill följa dem. Hon har begärt mer av sitt land än de flesta politiker någonsin skulle våga, stått emot tyranni och visat orubbligt moraliskt ledarskap i en värld där det är en bristvara. Därför är Angela Merkel årets person", skriver Times redaktör Nancy Gibbs.

De övriga finalisterna var extremistgruppen IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi, den amerikanske affärsmannen och presidentkandidaten Donald Trump, proteströrelsen Black Lives Matter, Irans president Hassan Rouhani, taxitjänsten Ubers vd Travis Kalanick och den amerikanska tidigare idrottaren och TV-personligheten Caitlyn Jenner.

Utvald skara

Time har utnämnt årets person sedan år 1927. Titeln delas ut till den person som enligt nyhetsmagasinet har "gjort mest för att influera händelserna under det gångna året, till det bättre eller till det sämre".

År 2014 gick den prestigefyllda titeln till "ebola-bekämparna" som bekämpade den dödliga smittan i Sierra Leone, Guinea och Liberia. År 2013 fick den katolska kyrkans överhuvud Påve Franciskus titeln och år 2012 gick den till USA:s president Barack Obama.

Merkel är den fjärde kvinnan som får utmärkelsen. De övriga kvinnorna som har fått titeln är Wallis Simpson som var gift med Edward VIII av Storbritannien, drottning Elisabeth II och Filippinernas tidigare president Corazon C. Aquino.

Även bland andra Vladimir Putin, Adolf Hitler, Joseph Stalin, Mahatma Ghandi, Winston Churchill och Richard Nixon har tidigare utnämnts till årets person.

Diskussion om artikeln