Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringsbeslut leder till djungel av asylenheter

Från 2015
Uppdaterad 09.12.2015 17:10.
Ingång till Krämertsskogs förläggning
Bild: yle/Nicole Hjelt

Nya slags asylenheter inrättas enligt regeringens skärpta asylpolitik. I januari ska asylsökande som får ett negativt asylbeslut placeras i avvisningsenheter. Det blir inga fängelser, lovar inrikesminister Petteri Orpo (Saml).

Minst två nya avvisningsenheter tas i bruk i januari som en del av regeringens asylpolitiska program. Målet är att effektivera avvisningsprocessen som kommer att beröra två av tre som kommer till Finland. Enheterna ska ligga i huvudstadsregionen i samband med en existerande central.

"Inga fängelser"

Servicenivån i de nya enheterna är minimal och övervakningen skärps.

- Vi bygger inte fängelser, utan det handlar om skärpt kontroll med bland annat anmälningsskyldighet flera gånger om dagen, sade Orpo under regeringens presskonferens i tisdags.

Enligt Orpo vill regeringen härmed minimera antalet papperslösa i Finland.

- Människornas mentala hälsa kanske inte heller är den bästa då de har fått ett negativt asylbeslut, också därför är det bra med ökad säkerhet.

Servicenivån ses över

Dessutom tas nya transitavdelningar i bruk för dem som frivilligt återvänder till sitt hemland. Enheterna inrättas i direkt samband med existerande centraler.

Regeringen ser också över servicenivån överlag på existerande flyktingmottagningar. Målet är att erbjuda bara nödvändig service.

I praktiken betyder det att asylsökande i stället för dagpeng får mat- och klädkuponger, sade Orpo.

Tre mottagningar läggs ner

Tre existerande asylmottagningar läggs ner och tre planerade asylmottagningar läggs på is. Valet av enheter som läggs ner har skett utgående från det geografiska läget och inte utgående från hur oroligt det har varit på dem. Polisen vill dessutom att säkerheten förbättras på 27 mottagningar, alternativt att de läggs ner.

Enligt Orpo kommer man att ersätta nedlagd kapacitet med tält- och containerinkvartering vid andra asylmottagningar.

Förvaringsenheter slopas?

Hittills har det också funnits förvaringsenheter, i Krämertsskog i Helsingfors och Konnunsuo i Joutseno, för asylsökande som har fått ett negativt asylbeslut eller vars identitet är oklar. Enligt Migrationsverket har man slopat förvaringsenheterna i höst på grund av det stora antalet flyktingar.

Förvaringsenheterna har fått skarpt kritik av bland annat människorättsorganisationen Amnesty, och enheten har beskrivits som ett fängelse av dess invånare. Man har också kritiserat det att barn tagits i förvar i fängelseliknande förhållanden.

Det återstår att se om de nya avvisningscentralerna skiljer sig från förvaringsenheterna.

Kort ordlista

Avvisningsenhet
Minst två avvisningsenheter inrättas för personer som har fått ett negativt asylbeslut. De tas i bruk åtminstone i huvudstadsregionen. Servicenivån är minimal.

Flyktingmottagning
Asylsökande har rätt till inkvartering på en flyktingmottagning under behandlingstiden av respektive asylansökan och rätt till lagstadgad service. Under hösten har tiotals flyktingmottagningar tagits i bruk.

Flyktingsluss
Det finns en flyktingsluss i Torneå där asylsökande som kommer från Sverige registreras och sedan transporteras till asylmottagningar i olika delar av landet. Det finns nödinkvartering i samband med flyktingslussen för kortvarig vistelse.

Nödinkvartering
I brist på flyktingmottagningar har Migrationsverket inrättat nödinkvartering, där asylsökande kan sova på madrasser. Målet är att vistelsen är upp till ett halvt år.

Transitavdelning
Nya avdelningar som inrättas i samband med existerande flyktingmottagningar för dem som frivilligt återvänder till sitt hemland.