Direktsänd lektion via mobilen – möjlighet eller risk?
Elever i olika åldrar har i ökande grad börjat direktsända video på skoltid, till exempel för att förmedla stämningar på lektioner och raster. Finlands svenska lärarförbund uppmanar skolorna att ta ställning till trenden.
Att direktsända på lektionerna så att vem som helst kan se, höra och kommentera är möjligt till exempel med de mobila apparna Periscope och Bambuser. Det är framför allt Periscope som flera elever har börjat använda under skoldagen.
De unga filmar allt från vanliga samtal i klassrummet till lekar på rasten. Att dela med sig av sin vardag så här verkar vara populärast bland tonåringar. Inspirationen kommer både från andra som direktsänder video och från populära videobloggare på Youtube.
Men eftersom strömningen i skolorna är ett nytt fenomen så har få finländska skolor bestämt om den ska tillåtas eller inte.
"Självklart att det är tillåtet"
Vid yrkesinstitutet Omnia i Esbo, som också har en hel del minderåriga studerande, har man valt att betona möjligheterna.
- Det finns ingenting som hindrar våra studerande från att strömma video i våra undervisningslokaler eller på rasterna. De får också använda andra sociala medier såsom Facebook och Twitter, säger Esko Lius som är expert på digitalt lärande vid Omnia.
Lius säger att de studerande får filma vad som helst så länge det är lagligt.
- Men filmandet får gärna ha pedagogiska syften och har också potential att användas i undervisningen, tillägger han.
Finlands svenska lärarförbund mer kritiskt
- Glädjande nog är Periscope inte speciellt vanligt ännu i skolorna men vi har hört att det har blivit allt mer allmänt. Och därför kanske det finns orsak att diskutera det, säger Christer Holmlund, ordförande vid Finlands svenska lärarförbund.
Samtidigt har undervisningssektorns fackorganisation OAJ fått "många frågor" av oroliga lärare som undrar hur de ska förhålla sig till strömningen.
Holmlund uppmanar skolorna att fundera på om de ska tillåta de här sändningarna eller inte. Han lutar själv åt ett förbud.
- Undervisningen är i och för sig offentlig men inte är det väl nödvändigt att direktsända på en lektion.
Kan bryta mot lagen
Att sprida det som sägs på lektionen bryter lätt mot lärarnas upphovsrätt, påpekar undervisningssektorns fackorganisation OAJ.
Organisationen får medhåll av Herkko Hietanen, en advokat som specialiserat sig på it-frågor och upphovsrätt.
- Det kan liknas vid att man som åskådare oftast inte får direktsända en konsert eller en proffsfotbollsmatch, bedömer Hietanen.
Arbetsmarknadsjurist Sanna Haanpää på OAJ tillägger att läraren också har rätt att avbryta filmningen om den anses störa lektionen.
Man måste dessutom tänka på elevernas integritet. Den som direktsänder video i skolan bryter mot personuppgiftslagen om inte alla som medverkar i sändningen har gett sin tillåtelse till filmningen. När det är minderåriga som syns eller hörs kan vårdnadshavare också behöva ge klartecken.
- Ett klassrum är en offentlig plats men inte när det gäller att sprida videomaterial, kommenterar Hietanen.
- Alla vill kanske inte vara med och det måste man ta hänsyn till, tillägger Christer Holmlund.
Han säger att lärarna borde informera eleverna om vad som är lagligt eller inte.
- Bara för att det finns en sändningsfunktion på en telefon så är det kanske inte i enlighet med skolans verksamhetskultur att sprida en undervisningssituation på nätet.
Vad tycker du? Är det en bra idé med direktsändningar i skolorna, och varför eller varför inte?
Uppdaterad 10.12.2014 kl. 11.30: Texten kompletterades med uttalanden av advokat Herkko Hietanen, som tidigare endast gett bakgrundsinfo till artikeln.