Österbottniska husbyggare har jobb också i vinter
Vöråföretagen Simons hus och Heikius hus har gott om jobb och ser inte ut att behöva permittera i vinter. Husbyggandet ökar, men alla dras inte med. Kannustalos fabrik i Oravais har vinterstängt.
Leif Rosenberg håller på att färdigställa en vägg i den stora produktionshallen vid Simons hus i Vörå. Han är en av 60 anställda.
Rosenberg har varit husbyggare i över 30 år och konstaterar att sysselsättningsläget varierar.
- Visst är branschen lite ojämn. Vintertid kan det vara bekymmersamt. Nog har jag varit permitterad under åren. Det hör kanske till. Men jag har inte varit permitterad varje vinter, säger Leif Rosenberg.
Det är ändå en bransch du tycker om?
- Jo, visst gör jag det.
Just nu är situationen bättre än vanligt så här års på Simons element som har tvingats permittera flera vintrar i rad.
- Vi har inga permitteringar nu utan har fullt med jobb, ja till och med bråttom i produktionen just nu. Jag hoppas att det här ska hålla i sig in i januari också, säger vd Pia Simons.
Har ni mycket offerter på gång då?
- Jo, det har vi faktiskt. Det verkar vara ett tecken på att det håller på att svänga.
100 hus per år
När produktionen låg på topp hade Simons hus 150 anställda. Produktionen var större än i dag och dessutom byggde man en del tidskrävande modulhus eller färdighus.
Nu produceras ungefär 100 hus per år, men man ser eventuellt en liten ökning. Folk verkar vilja ha hus i större utsträckning igen, och Pia Simons tror sig kunna förklara varför.
- Jag tror att det handlar om en ketchupeffekt. Det är väldigt många som har planerat att bygga och funderat länge på att göra det. Men de har inte vågat med tanke på alla nyheter om den negativa ekonomiska utvecklingen i samhället. Man är orolig för om man får behålla jobbet. Men sedan har de märkt att tiden har gått, kanske fem eller tio år, och de har jobbet kvar. Då kanske de vågar ta beslutet att bygga, säger Pia Simons.
Daghem till Åland
Heikius hus i Kaitsor rapporterar också om ett bättre sysselsättningsläge än i fjol. I vinter verkar man kunna undvika permitteringar.
- Vi har ganska få egnahemshus på gång, men vi har ett radhusprojekt och ett daghem som vi bygger till Mariehamn, säger vd Göran Heikius.
Större efterfrågan på elementhus
Kannustalo har det tuffare. Produktionen vid enheten i Oravais är stängd sedan mitten av november, berättar vd Mika Uusimäki.
- Vid enheten i Kannus har vi däremot produktionen igång. Där bygger vi elementhus. Efterfrågan har hela tiden varit större på elementhus än på de modulhus eller färdighus som vi bygger i Oravais, säger Mika Uusimäki.
Pia Simons på Simons hus har märkt en motsvarande trend.
- Kunder vill inte ha modulhus i samma utsträckning längre. När efterfrågan var som störst stod modulhusen för hälften av vår omsättning. Nu börjar det vara länge sedan vi hade några beställningar på modulhus över huvudtaget, säger Pia Simons som tror att det beror på att kunderna i dag är mer intresserade av att göra individuella huslösningar.
Mer "nyckel i hand"
Det är svårare med modulhusen som ju ska transporteras till byggplatsen nästan färdigbyggda.
- Däremot ser vi en ökning på nyckel i hand- lösningar där kunder köper elementhus men också vill att vi ska bygga inredningen klar, säger Pia Simons.
Branschen tror på vändning
Branschorganisationen PTT räknar med att man det byggs 6 000 egnahemshus i år. Det här är långt under toppåren i början av 2000-talet då antalet var mer än dubbelt så stort.
Enligt en prognos från Rakennustutkimus ökar husbyggandet under nästa år, man tror att det byggs 1000 fler då. Men Kimmo Rautiainen, direktör på PTT, är försiktig i sin bedömning.
- Vi har vår egen statistik där vi frågar våra medlemsföretag om hur de ser på framtiden. Den senaste mätningen gjordes i september och den visar inget direkt trendbrott. Men jag tror att nästa år blir en viktig vändpunkt, efter det kommer vi att gå uppåt igen, säger Kimmo Rautiainen.