Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oerhörda säkerhetsbrister på flera håll i Irak

Från 2015
Invånare evakueras från den irakiska staden Dur.
Bildtext Invånare evakueras från den irakiska staden Dur.
Bild: EPA/BARAA KANAAN

Finland hoppas på att kunna skicka tillbaka största delen av de nyligen anlända irakiska flyktingarna tillbaka till Irak. Men speciellt sunnimuslimerna är illa ute i landet, säger Svenska Yles medarbetare Lennart Berggren.

Lennart Berggren, som besökt Bagdad många gånger, befinner sig nu i den irakiska huvudstaden för första gången sedan 2012. Enligt honom är säkerhetsläget i Bagdad betydligt bättre nu än då han senast var där.

– Säkerheten är mycket bättre. Myndigheterna fungerar bättre och det verkar finnas en större förståelse bland politikerna att få det politiska systemet att fungera, att det krävs kompromisser och att alla etniska grupper måste inkluderas, inte bara shiamuslimerna som är i majoritet, säger Berggren via en telefonlinje direkt från Bagdad.

– Samarbetsviljan sätter också sina spår i det dagliga livet. Det känns tryggare och lugnare. Redan 2012 var läget bättre än det var 2007 och 2006. I dag känner jag mig säker på Bagdads gator.

Ständiga strider med IS

Trots att Bagdad för de allra flesta är en säker stad att återvända till pågår strider med terrororganisationen Islamiska staten bara ett par hundra kilometer bort.

– Det finns oerhörda säkerhetsbrister i övriga delar av Irak. Många av dem som kommer från Bagdad till Europa har förmodligen först fördrivits från övriga delar av landet.

Man ska minnas att en tredjedel av befolkningen lever som fattiga på under två dollar om dagen.

Lennart Berggren

Berggren tar som exempel landets kristna som först flydde från Bagdad till Nineveslätten i norra Irak. När området sedan ockuperades av IS blev de tvungna att fly tillbaka till Bagdad.

– Sedan har kristna flytt utomlands efter att situationen blivit värre under Islamiska staten. Om man skickar tillbaka dem hamnar de i en väldigt svår situation.

Irakisk polis framför en flagga som tillhör Islamiska staten.
Bildtext Irakisk polis framför en bild som föreställer Islamiska statens symbol.
Bild: EPA/ALI MOHAMMED

Det är också värt att komma ihåg att den humanitära situationen i Irak är långt ifrån bra, säger Berggren.

– Man ska minnas att en tredjedel av befolkningen lever som fattiga på under två dollar om dagen. Dessutom finns det enligt FN 3,2 flyktingar inom Iraks gränser.

Sunnimuslimer värst drabbade

Förutom landets kristna befolkning är också sunnimuslimerna utsatta. Sunnimuslimer vars hem befriats från IS grepp redan för ett år sedan har fortfarande inte kunnat återvända hem.

– Situationen är komplicerad för de som strider just nu är shiamilis och de kan ägna sig åt plundring och trakasserier. Det här betyder att de sunnimuslimer som vill återvända hem till sina gamla områden där shiamilis nu finns kommer befinna sig i en väldigt svår situation, säger Berggren.

– Sunnimuslimerna är den mest utsatta gruppen i dag.

Men situationen för asylsökande som flytt varierar helt beroende på område och etnisk gruppering. För shiamuslimer i de södra delarna av landet förekommer inga säkerhetsproblem. Även visa grupper i Bagdad och kurderna i norra Irak lever i stort sätt tryggt, säger Berggren.

– De kurdiska delarna har de senaste 10 åren alltid varit lugna och stabila.