Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny gratistidning utkommer i Jakobstadsregionen

Från 2015
Uppdaterad 11.12.2015 10:23.
Ny gratistidning i Jakobstadsregionen - Spela upp på Arenan

På torsdag morgon utkom det första numret av gratistidningen Jeppis Weekly. Projektchef Kaj Högstedt körde ut buntar med den nya tidningen till utdelningsställena.

Bakgrunden till den nya tidningen är att HSS Media i våras sålde sin egen finskspråkiga tidning, Pietarsaaren Sanomat, åt Keskipohjanmaan Sanomat. Då förlorade man sin kanal för finskspråkiga annonsörer.

Annonsörerna ville ha en tidning

- Det att tidningen är tvåspråkig är jätteviktigt, säger Högstedt. Vad jag förstår är det annonsörer som har efterfrågat en tvåspråkig lösning för att nå båda språkgrupperna i Jakobstadsregionen.

Pietarsaaren Sanomat under sin nya ägare ger också ut en gratistidning och det betyder konkurrens om just de finskspråkiga annonsörerna i Jakobstadsregionen.

Det är alltså annonsörernas önskan som till stor del ligger bakom Jeppis Weekly. Vad gäller det journalistiska innehållet är det klart var tyngdpunkten ligger.

- Lokalt innehåll, lokala människor, företag och evenemang. Sånt som händer här i regionen, säger Högstedt.

Annonsförsäljningen till pilotnumret gick över förväntan. I ett sent skede fick man lov att öka sidantalet för att få allt att rymmas med.

- Det var ett angenämt problem, men det blev ganska hektiskt i går då vi gjorde första numret, säger Högstedt.

Det blir tufft

Det är svårt men det kan gå. Ungefär så kan man sammanfatta mediaforskaren Ari Nykvists syn på konceptet med en gratistidning.

- Det finns en viss marknad för lokal journalistik och information. Både journalistiskt och rent kommersiellt, säger Nykvist.

Ari Nykvist.
Bildtext Ari Nykvist.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

På sistone har flera aktörer valt att satsa på det riktigt lokala. I Karleby har Nya ÖB dykt upp och i Lovisa finns numera Nya Östis.

Det ska vara lokalt, säger Kristina Sandén, som hunnit ögna igenom Jeppis Weekly.

- Nationella och internationella nyheter får man ju ändå via TV och nätet. Det är också bra att den är tvåspråkig, säger Sandén.

Hon får medhåll av Karina Välimaa.

- Jag är intresserad av det lokala. Trevligt med en gratistidning.

Kamp om annonsörerna

Tvåspråkigheten kan vara något av ett ess i rockärmen, tror Ari Nykvist. Samtidigt utmanas Jeppis Weekly av Pietarsaaren Sanomat och deras gratistidning PS Pulssi.

Den utkommer också en gång i veckan och delas ut till hushållen i regionen.

- Med nuvarande annonsmarknad tror jag inte att det finns rum för båda på längre sikt, säger Nykvist.

Pietarsaaren Sanomats chefredaktör Pentti Höri tycks inte värst oroad.

- Visst, vi finns på samma marknad men vi tror på vårt eget koncept. Vi har en stark tradition som tidning i Jakobstad, säger Höri.

Endast icke-prenumeranter får den i brevlådan

Jeppis Weekly finns utplacerad på ett tjugotal ställen inom distributionsområdet. Dessutom får personer som inte prenumererar på Österbottens Tidning den hem i postlådan.

- Här har man valt att nå de människor som av en eller annan orsak inte har en tidning. Alla kommer ju att ha tillgång till den, säger Kaj Högstedt.

Första numret av tidningen trycks i 22000 exemplar. Framöver kommer upplagan att vara mindre, 13 500 ex.

Jeppis Weekly utkom med första numret

5:39