Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Svartvita ögonblick med stämningsfull lucia

Från 2015
Uppdaterad 13.12.2016 12:09.
Lucia (Ann-Mari Nybondas) i ösregn 1954 - Spela upp på Arenan

Folkhälsan startade en luciainsamling 1949 och i samband med det ett luciatåg i Helsingfors centrum. Hufvudstadsbladet kom med. Från första början blev luciatåget en succé och skapade en luciatradition för finländarna.

1930 ordnades det första luciatåget i Finland, i Helsingfors och 1936 i Vasa. Folkhälsan startade en luciainsamling 1949 och i samband med det återupplivade man luciatåget i Helsingfors centrum.

Hufvudstadsbladet kom med 1950 och man utropade helsingforslucian som Svenskfinlands Rikslucia (numera Finlands lucia). Från första början blev luciatåget en succé.

De flesta filmer här är på finska, filmade av bolaget Lii-filmi. Man har förevigat de andäktiga ögonblicken när "Lucia-neitoset" med sina tärnor skrider ner för Domkyrkans trappa och åker i den bländvita vackra vagnen längs Alexandersgatan.

I klippet ovan är det lucian Ann-Marie Nybondas som åker 1954 fram i luciavagnen i ett ösregnigt Helsingfors 1954. Men julstämningen infinner sig ändå.

Pontus Nordling intervjuar i ett radioinslag från 1951 två lucior, Barbro Reihe och Heidi Sandström. De berättar om sina vackra upplevelser. Barbro minns tydligast besöket på en blindskola och Heidi minns när hon på ett sjukhus med luciasången lugnade en kvinna som vred sig i plågor.

Nyhetsinsert om Lucia på finska - Spela upp på Arenan

Lii-filmis nyhetsfilm från 1956 har fångat Folkhälsans lucia Gunnel Törnroos när hon skrider ner för Domkyrkans trappor. Vi följer sedan festtåget längs Alexandersgatan i julbelysning.

Lucia besöker Kaunialas krigsveteraner - Spela upp på Arenan

Gunnel Törnroos besöker också Kauniala och sprider ljus åt krigsinvaliderna.

I underhållningsprogrammet "Buller i sumpen" intervjuas Gunnel Törnroos om lussandet av sin egen bror Stig Törnroos. Samtalet blir därför ledigt.

Traditionen med ett vackert luciatåg i ett mörkt Helsingfors håller i sig 1957 med bara 17-åriga Leila Saxberg. Med de vackra lockarna svängande skrider hon sakta ner i snö och frost.

1958 blåser det hårt när lucia Barbro Ahlroth tar sin plats i vagnen.

Lucia Carita Norra - Spela upp på Arenan

Sjuksköterskestuderande Carita Norra är också bara 17 år gammal när hon 1961 får äran att vara lucia.

Luciatåget 1962 (stumt) - Spela upp på Arenan
Lucia på mässa 1962 - Spela upp på Arenan
Fest med Mannerheims barnskyddsförbund - Spela upp på Arenan

Lucia åker traditionsenligt alltid längs Alexandersgatan. Efter kröningsdagen besöker hon åldringar, veteraner och barn, men också större mässor. Journalen rapporterar från Mannerheims barnskyddsförbunds mässa där lucia jämte tomtar och cirkusartister uppträder.

Vasa lucia simmar - Spela upp på Arenan

1972 visar sig Vasas lucia på den styva linan när hon tar en simtur. Åsa Österlund simmar stadigt utan att droppa stearin. Med simturen samlar hon in pengar för de unga simmarna i Vasa.