Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Pengabrist föder samarbete i Hangö

Från 2015
Uppdaterad 21.12.2015 04:46.
Pertti Rönkkö från tullen har kontrollerat att lasten är fastsurrad och klättrar ner till Rabbe Wikholm från gränsbevakningen i Hangö.
Bildtext Pertti Rönkkö från tullen har kontrollerat att lasten är fastsurrad och klättrar ner till Rabbe Wikholm från gränsbevakningen i Hangö.

Good morning, sir. Спасибо. Big box or small box? Saat lähteä! En blandning av flera språk och gester gör att tullen och gränsbevakningen i Hangö gemensamt klarar av granskningen av långtradare i hamnen.

Det är en blåsig, smått regnig och mörk decembermorgon i Hangö. I hela landet samarbetar tullen, gränsbevakningen och polisen allt mera då resurserna minskar på grund av pengabrist.

Pertti Rönkkö från tullen (tittar in i kameran), Hannu Ojala från gränsbevakningen, Tommi Nylund från gränsbevakningen sitter i soffan, sjöbevakningsmästare Rabbe Wikholm och kollegan Marko Vihlman.
Bildtext Pertti Rönkkö från tullen (tittar in i kameran), Hannu Ojala från gränsbevakningen, Tommi Nylund från gränsbevakningen sitter i soffan, sjöbevakningsmästare Rabbe Wikholm och kollegan Marko Vihlman.

Det leder i Hangö till att tullen och gränsbevakningen tillsammans väntar på de fartyg som anländer till Hangö. Den här decembermorgonen är det långtradare från Paldiski i Estland som myndigheterna väntar på.

Samarbetet löper smidigt

När långtradarna med all världens varor kör i land blir de dirigerade in i en sidofil där tullen och gränsbevakningen ska kontrollera att allt är okej.

Tullens överinspektör Pertti Rönkkö och sjöbevakningsmästare Rabbe Wikholm kontrollerar långtradare efter långtradare tillsammans med sina kolleger från tullen och gränsbevakningen.

Pertti Rönkkö från tullen och Rabbe Wikholm från gränsbevakningen väntar på att långtradarna ska komma ut från morgonens första fartyg i Hangö.
Bildtext Pertti Rönkkö och Rabbe Wikholm väntar på morgonens första långtradare.

De från tullen är klädda i blått, gränsbevakningen i grönt och alla har gula reflexvästar så att de syns. Det är viktigt med säkerheten när de stora långtradarna ska in i den smala passagen för att kontrolleras innan de kan åka vidare.

Pappersrullarna är fastsurrade

Wikholm och Rönkkö går fram till chaufförens dörr och där ber de bland annat om dokument över lasten, pass och körkort.

Sedan får chauffören hoppa ut ur hytten och komma med då lastutrymmet kontrolleras.

Rabbe Wikholm från gränsbevakningen kollar passet medan Pertti Rönkkö från tullen väntrar på att kontrollera långtradaren.
Bildtext Alla papper är i skick konstaterar Rabbe Wikholm och Pertti Rönkkö.

En av långtradarna har stora pappersrullar i lastutrymmet. Pertti Rönkkö klättrar upp i långtradaren och kollar att rullarna är ordentligt fastsurrade. Och det är de, så chauffören får åka vidare.

Följande långtradare vinkas fram och samma procedur upprepas.

Varken regnet eller mörkret lättar denna blåsiga decembermorgon i Hangö. I rask takt går tullen och gränsbevakningen genom långtradarna, och alla får åka vidare.

Slitna däck måste bytas

Pertti Rönkkö säger att det varje vecka händer att någon enstaka långtradare får vänta några timmar i hamnen om däcken är slitna och måste bytas eller om alla dokument inte är i skick.

Pertti Rönkkö och Rabbe Wikholm kollar att långtradarens presenning är ordentligt fast så att den inte lossar i transporten.
Bildtext Presenningen hålls inte över taket så den måste vara ordentligt fastsurrad på sidan. Allt är ok konstaterar Pertti Rönkkö och Rabbe Wikholm.

Och när dagens första granskning är undan drar tullen och gränsbevakningen efter andan en stund och planerar sedan hur övervakningen ska se ut resten av dagen.

Allt färre kollar gränserna

Rabbe Wikholm började jobba som sjöbevakare för 22 år sedan, då fanns det 25 anställda på hamn- och sjöbevakningsstationen på Tulludden i Hangö. I dag är personalen nere i elva anställda.

Minskade resurser inom gränsbevakningen, tullen och polisen kräver att något måste göras för att säkerheten ska upprätthållas, och då är det samarbete som gäller.

Mindre pengar - mera samarbete

Lagen om samarbete mellan polisen, tullen och gränsbevakningsväsendet (PTG) är till för att främja samarbetet mellan dessa.

Gränsbevakningen och tullen i Hangö kontrollerar tillsammans de långtradare som kommer in till landet.
Bildtext Gränsbevakningen och tullen i Hangö kontrollerar tillsammans de långtradare som kommer i land.

Lagen ser också till att PTG-myndigheternas lagstadgade uppgifter när det gäller bland annat förebyggande, avslöjande och utredning av brott fungerar på ett ekonomiskt och effektivt sätt.

Rent konkret betyder det här att gränsbevakningen kan göra en tullgranskning av till exempel fritidsbåtar då tullen inte har tid att göra det. Tullen kan å sin sida utföra gränskontroller, eller det som i dagligt tal kallas passgranskning.

Från havet upp på landbacken

Sjöbevakningens primära uppgift är ju att jobba ute på havet där man övervakar båttrafiken, båtarnas utrustning och även att båtarnas chaufförer är i skick. De båtar som kommer från utlandet ska också visa sina pass åt gränsbevakarna.

Fiske- och jaktövervakning samt naturskydd hör också till arbetsuppgifterna för gränsbevakningsväsendet.

Gränsbevakningens hus i Hangö.
Bildtext Hamn- och sjöbevakningsstationen på Tulludden i Hangö.

De planerade operationerna med tullen har skett ungefär två gånger i veckan under höstens lopp. Gränsbevakningen kontrollerar också bilisterna och deras fordon på landsvägarna tillsammans med tullen.

Tjuvar hölls kvar tills polisen kom

Gränsbevakarna är även med polisen på vintern som en del av polispatrullen då det är frågan om planerade operationer.

Det kan också hända något i Hangö där gränsbevakarna rycker in då polisen inte har en patrull i närheten. Rabbe Wikholm berättar att han och en kollega en gång grep inbrottstjuvar i en butik.

- Polispatrullen bad oss ingripa eftersom man visste att tjuvarna kunde smita då polispatrullen var långt borta. Vi gick till butiken och grep dem och höll dem där tills polisen kom.

Polisen kan be om hjälp

Gränsbevakarna är enligt lagen inte poliser, men kan utföra polisarbete på polisens begäran. Det arbetet kan göras tillsammans med polisen eller självständigt på polisens begäran.

- I enskilda fall så kan ju något hända som gör att man måste reagera utan att meddela polisen först, till exempel om man ser en misshandel, då är det klart att man ingriper genast. Sedan tar polisen över fallet.

Jari Liukku är polischef i Västra nylands polisinrättning.
Bildtext Polischef Jari Liukku.

Gränsbevakningen sköter omkring sex procent av de utryckningar i Hangö som egentligen hör till polisens jobb, säger Jari Liukku, polischef vid Västra Nylands polisinrättning.

Rabbe Wikholm håller med om att det är endast några få gånger om året som gränsbevakningsväsendet rycker ut på polisens begäran.

Striktare gränskontroll i Hangö

Samarbetet mellan polisen och gränsbevakningen intensifieras när flyktingsförläggningen öppnar i Hangö, säger Jari Liukku.

Pertti Rönkkö berättar att tullen har fått uppmaning om striktare gränskontroll. Rabbe Wikholm bekräftar att gränsbevakningen fått samma uppmaning. Wikholm vill inte berätta vad det innebär i praktiken.

Hangö blir inte en otrygg plats

Besparingskraven på myndigheterna kommer att leda till att verksamheten i polisstationen i Hangö minskar. Jari Liukku berättar att de utredare som jobbat i Hangö flyttar till polishuset i Ekenäs. Polisförhör kan vid behov hållas i servicekontoret i Hangö.

Liukku lovar att polisen patrullerar i Hangö på samma sätt som tidigare. Patrullerna har stationen i Ekenäs som utgångspunkt.

Trafikpolis.
Bildtext Polisens närvaro minskar i Hangö, men ska snabbt vara på plats trots att man utgår från stationen i Raseborg.

Rabbe Wikholm konstaterar att de ekonomiska tiderna gör att samarbetet antagligen intensifieras ännu mera i framtiden.

- Jag tror inte att Hangö blir en otrygg plats även om polisens verksamhet minskar här.