Hoppa till huvudinnehåll

X3M

"Jag förföljdes för musiken som jag älskar"

Från 2015
Uppdaterad 10.12.2015 14:22.
Ny i Finland: "Jag förföljdes för musiken som jag älskar" - Spela upp på Arenan

Munther al Assaf har kommit till Finland för några månader sedan för att ansöka om asyl. Nu vloggar han om sin vardag på flyktingförläggningen.

Munther är en irakisk kille som vill rädda världen och som bland annat har ordnat Iraks första flashmob någonsin för att lära barnen att inte skräpa ner. Han har kommit till Finland för några månader sedan för att söka om asyl. I sin vlogg Ny i Finland kommer han att berätta om sin vardag, hur det är att vänta på asylbeslutet och om sitt förflutna i Irak.

Munther al Assaf som vloggar för Svenska Yle om sin vardag som flykting
Bildtext Munther på sitt favoritcafé.
Bild: Niclas Runeberg/Yle

Hur skulle du beskriva dig själv?

- Jag heter Munther och är 27 år gammal. Jag är väldigt ambitiös. Jag älskar att hjälpa andra och blir lycklig då jag får göra det. Jag lämnade mitt land Irak på grund av den svåra situationen i min hemstad Bagdad. Där finns folk som inte gillar musik och som anser att det är förbjudet att spela musik. En del av dem har anslutit sig till religiösa miliser som förföljer folk som mig.

Varför valde du att komma till Finland?

- Jag valde att komma hit för att Finland är ett lugnt ställe och finländarna är fredliga av sig. Här respekteras de grundläggande mänskliga rättigheterna. I mitt hemland respekterades inga lagar, här är det annorlunda. Här känner jag mig respekterad. Jag har varit i Finland i två månader och vet inget om min framtid här ännu. Jag bor i en flyktingförläggning i Vanda. Jag har hört att jag skall bli intervjuad av de finländska myndigheterna två gånger. En gång av utlänningspolisen och en gång av Migrationsverket. Så det är bara att sitta och vänta.

Munther al Assaf som vloggar för Svenska Yle om sin vardag som flykting
Bildtext Munther är ovan med den tidiga solnedgången.
Bild: Niclas Runeberg/Yle

Vad jobbade du med i Bagdad?

- Jag har en kandidatexamen i informationsteknologi från universitetet i Bagdad. Mitt senaste jobb var på ett läkemedelsföretag. Musiken är min stora passion, jag spelar gitarr. Jag brukar spela för välgörenhetsändamål. Jag har uppträtt för föräldralösa barn, handikappade, flyktingar och andra i behov av uppmuntran. Vi ordnade Iraks första flashmob med mina vänner. Vårt budskap var att lära barn och vuxna att inte skräpa ner.

- Vi förverkligade den i ett köpcentrum och folk blev väldigt förvånade. Det var en stor utmaning och vi förberedde oss i månader.Här i Finland skulle jag vilja grunda ett band, ett multikulturellt band.

Vad saknar du i Bagdad?

- Jag saknar min mamma och min lillasyster. Jag saknar mitt rum och mina instrument. Jag saknar också att hjälpa andra. I Irak var det jag som hjälpte alla hela tiden och nu är det jag som kämpar för att starta ett nytt liv.

Vilken är din favoritfilm?

- Jag gillar storslagna filmer som Sagan om ringen-trilogin. Jag gillar också filmer som Amadeus som handlar om Mozart.

Vad är det konstigaste med Finland?

- Det är tystnaden. Men jag gillar den för jag behöver lugn omkring mig. Mörkret känns också konstigt. I Irak såg jag solen varje dag men här är det helt grått.

Diskussion om artikeln