Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Natalie Portman gör jämngrå regidebut

Från 2015
Natalie Portman i sin regidebut, A Tale of Love and Darkness.
Bild: RAN MENDELSON

Att göra film av Amos Oz memoarbok En berättelse om kärlek och mörker är ingen enkel match. Enklare blir det inte av att den debuterande regissören samtidigt själv både skrivit manus och spelar filmens huvudroll.

Nej, Natalie Portman väjer inte för utmaningar. A Tale of Love and Darkness utspelar sig i historisk miljö, i 1940-talets Palestina. Språket är hebreiska, ett språk Portman visserligen behärskar – hon hette ursprungligen Neta-Lee Hershlag – men aldrig arbetat på förut.

Filmen handlar om Amos (Amir Tessler) barndom i Jerusalem. Hans far Arieh (Gilad Kahana) kämpar med en författarkarriär som inte vill komma igång. Men det är modern Fania (Portman) som för in Amos i berättelsernas rike, med sina mörka, lyriska sagor.

Vardagen skakas om i de politiska omvälvningarna. När Amos är åtta år utropar FN staten Israel. Och genast börjar de blodiga fejder som sedan dess pågått så gott som utan uppehåll.

Samtidigt sjunker Fania allt djupare in i sitt eget mörker. Berättelsen är en sorgesång över modern som försvann.

Från rörlighet till spretighet

Att filmatisera en roman innebär att ur ett omfattande material, ofta med vitt förgrenade sidospår, hitta den enhetliga, enkla berättelsen som låter sig göras som film.

Att filmatisera någon annans memoarer är sedan ett fall alldeles för sig.

Memoarer är minnen i skrift. Och när minnen skrivs ner ska de få röra sig som minnen rör sig: i spridda iakttagelser, stämningar, känslor, fantasier och löst kopplade händelsekedjor. Karaktärer dyker upp för att de är viktiga för den som minns, också om de inte påverkar någon intrigutveckling.

Denna frihet att kasta in lösa berättelseändor visar sig också i A Tale of Love and Darkness. Temana hade räckt för tio filmer: psykisk ohälsa, skolmobbning, statsbygge, inbördeskrig, drömmar, otro, ensamhet, svärmorskomplex, författarskap.

I minnet ryms allting med. Memoarerna sammanfogar det oändliga materialet genom författarens, alltså huvudpersonens, enhetliga perspektiv: tillbakablickandet.

Det perspektivet saknar den utomstående filmregissören. I filmen A Tale of Love and Darkness förvandlas minnets rörlighet till narrativ spretighet.

Natalie Portman i sin regidebut, A Tale of Love and Darkness.
Bildtext Familjen Oz följer med FN-omröstningen om utropandet av staten Israel.
Bild: RAN MENDELSON

Ordlekar på film

Ett annat problem i filmen är det utpräglat litterära i Oz barndomsgestaltning. Språket står i centrum, med lekfulla etymologiska kedjor (på hebreiska hänger orden man-jord-blod-röd ihop, liksom orden barnlöshet-mörker-glömska) och filosofiska iakttagelser om hur framtiden och det förflutna sammanfaller i den hebreiska grammatiken.

För att få in dessa för boken centrala element tar Portman till filmatiska nödlösningar, som berättarröst, texttablåer och informationstung dialog. Bildberättandet blir illustration.

Det är bevisligen möjligt att göra stor filmkonst om en författare som hittar sin röst. Se till exempel Jan Troells mästerliga regidebut Här har du ditt liv (1966) efter Eyvind Johnsons självbiografiska romansvit. Troell ger en poetisk tolkning i bild och ljud av det Johnson berättar i text. Portman har däremot stannat kvar i texten. Och där torkar filmen ut.

En stilistisk enhetlighet finns för all del i A Tale of Love and Darkness, på gott och ont. Allt ses ur Amos barnablick. Tystnader och närbilder på ansikten dominerar.

Men när stämningsläget genomgående är smådystert och vemodigt, när ljuset genomgående är dämpat och färgerna matta – då blir filmen jämngrå och seg. Sin spretighet till trots.

Visst är bildvärlden vacker, visst är fyrtiotalsmiljön känsligt återskapad och skådespeleriet trovärdigt. Det filmen saknar är puls.

Portman har onekligen begåvning för regi. Jag hoppas utgångspunkten för hennes nästa film är mindre överambitiös.

Mer om ämnet på Yle Arenan