Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Asylsökande som fått nekande beslut samlas i ny enhet

Från 2015
Uppdaterad 07.02.2016 08:58.
Mötesrum i flyktingförläggning för minderåriga september 2015
Bildtext Esbo grupphem för minderåriga asylsökande.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Huvudstadsregionen får en ny slags flyktingförläggning - en avvisningsenhet där alla boende har fått ett nekande beslut på sin asylansökan. En mardröm att flyttas till en avvisningsenhet, tycker en asylsökande.

Två enheter för asylsökande som återvänder till sitt hemland ska öppnas i huvudstadsregionen med en snabb tidtabell. En för dem som har fått avslag på sin asylansökan och en för dem som återvänder frivilligt.

Tanken på att flyttas från den egna flyktingförläggningen till en enhet för sådana som måste åka tillbaka sina hemländer är i den här situationen en mardröm.

― Munther al Assaf

Avvisningsenheten, där de som fått ett negativt asylbeslut ska bo, ska öppnas före slutet av januari någonstans i huvudstadsregionen. I dag bor de flesta asylsökande som fått avslag kvar på sina egna flyktingförläggningar.

Dessutom sitter i dag en del av de asylsökande som fått ett negativt beslut på förvaringsenheter som är stangda anstalter. En av dem finns i Krämertskog i Helsingfors.

Det fungerar antagligen så att de asylsökande med jämna mellanrum måste visa sig i avvisningsenhetens reception.

― Pekka Nuutinen om anmälningsskyldigheten.

Den nya avvisningsenheten ska inte bli en stängd anstalt som förvaringsenheten i Krämertsskog. Exakt vad det betyder är ännu oklart.

- Nu följer vi den nuvarande lagstiftningen. Vi måste se om det finns ett behov av ny lagstiftning och inom vilken tidtabell vi får den. Det kanske kommer en anmälningsskyldighet, säger utvecklingsdirektör Pekka Nuutinen på Migrationsverket.

Hur fungerar en anmälningsskyldighet i praktiken?

- Det fungerar antagligen så att de asylsökande med jämna mellanrum måste visa sig i avvisningsenhetens reception, säger Pekka Nuutinen.

"En mardröm att flyttas till en avvisningsenhet"

Munther al Assaf har kommit till Finland för några månader sedan för att ansöka om asyl. Han bor på en flyktingförläggning i Vanda. Han står i början av processen att ansöka om asyl. Tanken på att få ett avslag på ansökan och flyttas till en stor enhet där alla fått ett negativt besked får honom att rysa.

- Tanken på att flyttas från den egna flyktingförläggningen till en enhet för sådana som måste åka tillbaka sina hemländer är i den här situationen en mardröm. Det går inte bra i mitt hemland och tro mig alla här vill åka hem. Ingenting är bättre än att vara hemma. Men det är inte säkert hemma, det skulle vara en mardröm att åka tillbaka till Irak, säger al Assaf.

Munther al Assaf som vloggar för Svenska Yle om sin vardag som flykting
Bildtext Munther al Assaf videobloggar för X3M.
Bild: Niclas Runeberg/Yle

Hur tycker du man borde ordna en avvisningsenhet?

- Jag tänker mig att det blir många problem på den enheten eftersom alla killarna ska tillbaka till Irak. Om någon får veta att den ska åka tillbaka till Irak kanske han agerar aggressivt. Det blir inte en bra situation. Det kan bli mycket negativ energi och hända dåliga saker, säger al Assaf.

Det kan öppnas flera avvisningsenheter om behovet finns

För tillfället planerar Migrationsverket en avvisningsenhet i huvudstadsregionen. Men om det finns ett behov kan det öppnas flera avvisningsenheter i framtiden.

- Om vi får i gång ett fungerande koncept, kan det vara att vi har behov av att förverkliga en andra enhet. Eller vid behov till och med flera enheter. Vi kör i gång med en avvisningsenhet och ser sedan vad behovet är, säger Pekka Nuutinen på Migrationsverket.

Den andra nya enheten som öppnas ska vara en transitavdelning och där ska de bo som frivilligt återvänder till sina hemländer. Verksamheten inleds omedelbart men Migrationsverket ger inte ut uppgiften om var transitavdelningen ska öppnas.