Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Drottning Kristinas heta känslor

Från 2015
Uppdaterad 11.12.2015 11:52.
Sarah Gadon och Malin Buska poserar som Ebba Saprre och drottning Kristina i The Girl King
Bildtext "Vad jag skulle vara lycklig, om det vore mig tillåtet att råka er, Belle, men jag är dömd att för evigt älska och dyrka er utan att någonsin få råka er..." skrev verklighetens drottning Kristina (Malin Buska) till Ebba Sparre (Sarah Gadon).
Bild: SF Film Finland Oy

En sak är klar - The Girl King är ett lyckat namn på Mika Kaurismäkis film om drottning Kristina. Det här är nämligen en film om en flicka. En tonåring som når en sällsam maktposition. Och som i samma veva börjar hysa sälla känslor för en annan flicka.

En annan sak står lika klar - The Girl King innehåller alla ingredienser för en potentiell filmkatastrof.

Vi har ett historiskt tema - vilket förutsätter en epokriktig inramning med maffiga kläder och storslagna scener.

Vi har en historisk person - vilket gör att alla har förväntningar på var tyngdpunkten borde ligga.

Och så klämmer man in allt detta i en språkdräkt som gör att större delen av skådespelarna talar något annat än sitt modersmål - vilket gör att alla sitter med öronen på helspänn, beredda att slå ner på varje fel.

Hur roligt är det väl inte att mot den bakgrunden kunna säga att The Girl King rider i mål utan att falla av hästen.

En historielektion

Filmen tar avstamp i den unga Kristinas maktövertagande. Det är en drottning som fostrats till att kunna föra sig som en man som bestiger tronen. En kvinna som både fäktas, jagar och rider bättre än många av sina motståndare.

Och som inte har för avsikt att lämna den nyvunna makten obrukad.

Hon vill få ett slut på gamla krig, föra in nya bildningsideal och själv bestämma vem hon skall gifta sig med.

Vilket innebär att hon inte vill gifta sig alls. Hon vill bara älska. Älska kvinnan som fått henne att tappa fattningen.

Kvinnan som heter Ebba Sparre. Hon som kallas "den vackra grevinnan".

Kärlek kvinnor emellan

Det har skrivits spaltmeter om drottning Kristinas sexualitet.Var hon homosexuell? Bisexuell? Asexuell?

Och oberoende av vad hon var - levde hon ut sina känslor?

Mika Kaurismäki duckar inte för tolkningen att Kristina och Ebba delade allt. Och han närmar sig deras relation med en känslighet som förser filmen med dess nerv. Här dallrar en åtrå som så ofta brukar falla platt när den skall visualiseras.

Orsaken till att den emotionella sidan fungerar kan mycket långt stavas Malin Buska (känd från bland annat Snabba Cash). Hennes gestaltning av Kristina genomsyras av energi och målmedvetenhet. Hennes Kristina springer genom slottsgångarna likt en tonårig Ronja Rövardotter - yr av frihetslängtan.

Hennes drottning övertygar både som stark beslutsfattare och som den skadskjutna parten i en kärleksrelation dömd att gå under.

Den besvärliga formen

Även om Buska - flankerad av en alltid sevärd Michael Nyqvist - gör att man gärna tar sig igenom The Girl King så är det ofrånkomligt att filmen lider av en form som mest påminner om ett tv-drama. Här finns ett tablåartat grepp och en bildkomposition som lämpat sig bättre för en mindre skärm.

Dessutom kommer man inte ifrån att perukerna ser ut som peruker - medan miljöerna ter sig just så museala som de de facto är.

Man kan helt enkelt inte traska in i 1600-talet med rena kläder och över glänsande trägolv - det blir bara fel.

Däremot skall Kaurismäki ha en eloge för att han nästan helt skippar storslagna utomhusscener - helheten vinner på att man fokuserar på möten mellan människor.

För här finns gott om färgstarka människor. Och många möten där det hettar till.

På många sätt.

Läs också en intervju med Malin Buska här.

Mer om ämnet på Yle Arenan