Grundläggande frågorna fortfarande olösta i Paris
I Paris börjar stämningarna bli allt mer pressade under förhandlingarna för ett nytt klimatavtal. På fredagen är det meningen att avtalet ska vara klart, men trots att delegationerna nu förhandlar natt och dag är de grundläggande frågorna fortfarande olösta.
Det är samma gamla visa, som har sjungits under alla klimatförhandlingar hittills. Vem ska betala för att fattiga länder går in för förnybar energi och hur mycket.
På förhandlingarnas näst sista dag är många frågor är fortfarande olösta. Sannolikt är att förhandlingarna fortsätter också in på lördagen säger miljöminister Kimmo Tiilikainen (C).
- Det är nog möjligt att tidtabellen drar ut på tiden. Det finns fortfarande många öppna frågor, men de är i alla fall färre än tidigare.
På onsdagen presenterades ett utkast till klimatavtal som förhandlarna diskuterade hela natten. Delegationerna satt till de tidiga morgontimmarna och manglade utkastet. Den finska delegationen gick direkt till hotellfrukosten från förhandlingsbordet.
Trots det misslyckades man med att komma överens och Frankrikes president François Hollande såg sig tvungen att påminna delegationerna om att det nu brådskar.
- Det är viktigt att vi under den här sista förhandlingsfasen påminner förhandlarna om varför de är här, sa Hollande. De är inte här bara för sina länder utan för att reda ut planetens framtid.
Enligt delegaterna är stämningen ändå ännu positiv.
Indelningen i rika och fattiga länder svår nöt att knäcka
Ett nytt avtalsutkast väntas under torsdagskvällen och förhandlarna har ännu en lång natt framför sig.
De öppna frågorna gäller främst indelningen i i- och u-länder. Hittills har i-länderna, som har stått för största delen av utsläppen, gått med på att betala för att u-länderna ska kunna gå in för förnybar energi och anpassa sig till klimatförändringen.
Men läget i många länder har förändrats under åren. Till exempel Kina är nu den största nedsmutsaren i världen, samtidigt som landets ekonomi har gått enormt framåt. Därför vill USA och EU att indelningen i i- och u-länder luckras upp och att alla länder ska bidra med klimatåtgärder efter förmåga.
Speciellt Indien har satt sig på bakhasorna på klimatmötet. Landet vill hålla fast i den gamla indelningen i rika och fattiga länder. Indien är fjärde på listan över de länder som släpper ut mest koldioxid.
Finlands chefsförhandlare Harri Laurikka tror att klimatmötets ordförande, Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius söker en balans mellan de viktigaste frågorna så att alla länder kan acceptera helheten.
Många miljöorganisationer är ändå mycket skeptiska till slutresultatet på klimatmötet.
- När man tittar på hur många öppna frågor som ännu återstår så ser det ganska skrämmande ut, säger Kaisa Kosonen som är miljö- och energiansvarig vid Greenpeace. Jag tror att vi får nåt slags avtal eftersom Frankrike är så bestämt och inte vill avsluta mötet utan resultat, men om avtalet innehåller någonting är en annan fråga.
Enligt Kaisa Kosonen finns det i det utkast till avtal som har presenterats element för ett bra klimatavtal. Men på basis av de förhandlingar som fördes natten mot torsdagen ser det inte ut att bli ett. Utan det finns en risk för att avtalet blir urvattnat.
Försiktigt positiv
Miljöminister Kimmo Tiilikainen är ändå försiktigt positiv.
- Vi har förutsättningar för ett bra avtal men det finns också en risk för att avtalet inte blir så bra och vi jobbar nu för att alla öppna frågor ska lösas och för att avtalet ska bli tillräckligt heltäckande.
Också FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon sa att han är rätt så optimistisk efter att på torsdagen ha träffat den förre amerikanske vicepresidenten Al Gore och medborgarorganisationer i Paris.
- Jag är hoppfull och tror att vi för första gången i FN:s historia kommer att få ett universellt och ambitiöst klimatavtal.
Det föregående globala klimatavtalet, Kyotoprotokollet från år 1997, krävde bara att rika länder skulle skära ner sina koldioxidutsläpp. Det klimatavtal som förhandlas fram i Paris skulle kräva att alla länder deltar.