Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Endast var tredje använder reflex i Borgå

Från 2015
Uppdaterad 14.12.2015 06:45.
Hjärtformad reflex
Bild: Yle/Niclas Lundqvist

Ett experiment på Borgås gator visade hur få som egentligen använde reflex en vanlig vardagsmorgon. Resultatet var sämre än Trafikskyddets siffror för hela landet.

En vanlig vardagsmorgon i december ställer Yle Östnylands reporter sig i hörnet av Alexandersgatan och Biskopsgatan i Borgå. Utrustad med papper och penna är uppgiften simpel: skriva ner hur många av fotgängarna och cyklisterna som har reflex och hur många som inte har det.

Mellan klockan åtta och halv nio passerar all som allt 109 personer korsningen. Av dessa har 31 en synlig reflex, 78 har ingen reflex alls. Mindre än var tredje personer bar alltså en reflex. Det var dessutom oftare en äldre person som använde reflex än en ungdom.

Enligt Trafikskyddets granskningar använder varannan finländare reflex. Den här morgonen i Borgå var siffran alltså lägre än så.

Reflex.
Bildtext Reflexer finns i olika former.
Bild: Yle / Hanna Othman

Attitydfråga

Kriminalöverkonstapel Håkan Björklöf är inte förvånad över siffrorna, han säger att det korrelerar med hans egna observationer. Varför ungdomar så sällan bär reflex tror han kan bero på olika orsaker.

- Det kan hända att ungdomarna fått en reflex av mamma eller pappa, men de slarvas bort eller läggs bara i fickan. Det kan bero på attityder eller dumdristighet, att man inte förstår hur viktig den på riktigt är. Reflexen kanske känns som en onödig sak, ungdomarna kanske tror att de syns i trafiken.

Björklöf tycker också att allt för få använder lampan på cykeln. En cykel rör sig i högre fart än en fotgängare så det skulle vara viktigt att synas. I experimentet framkom också att få av de cyklande ungdomar bar reflex, förutom de som fanns på cykeln.

Bildtext Reflexvästen syns i mörkret.
Bild: YLE / Hanna Othman

- Ju fler reflexer desto bättre, det är inget fel med att se ut som en julgran. I alla fall syns man, hälsar Björklöf. Reflexvästen är också en bra uppfinning, den rekommenderar jag varmt.

Yrkeschaufförer på helspänn

Taxichauffören Jonas Carlander säger att han tycker att reflexanvändningen ökat en aning, men inne i stadscentrum använder fortfarande helt för få dem.

- Om det är mörkt och regningt ute kan det vara väldigt svårt att få syn på en människa utan reflex. Man måste hela tiden hålla koll på hela vägen ifall någon utan reflex skulle komma emot.

Ganska ofta har Carlander råkat ut för nära ögat-situationer på dåligt belysta vägar. Det är inte trevligt.

polisens vapen på reflexbricka
Bildtext Polisens reflex.
Bild: Yle/Stefan Härus

Borgå taxi har som bäst en kampanj på gång där användare av deras reflexer kan få billigare skjuts på veckosluten. Så mycket vill yrkeschaufförerna få allmänheten att använda reflex.

- Vi som kör skolskjutsar har också delat ut reflexer till skolbarnen och de använder dem i alla fall, säger Carlander.

Enligt Trafikskyddet kunde flera olyckor ha undvikits om reflex hade använts.

Trafikskyddets webbplats visar en animation hur mycket eller lite en bilist ser från förarsätet.