Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syriska oppositionella går med på fredsförhandlingar

Från 2015
Barn i ett rebellkontrollerat område i utkanterna av Damaskus
Bildtext Barn i ett rebellkontrollerat område i utkanterna av Damaskus
Bild: EPA/MOHAMMED BADRA

En syrisk opppositionsdelegation bestående av rebeller och politiker kommer att inleda förhandlingar med regeringen i början av nästa år för att finna en fredlig lösning på det nästan fem år långa kriget.

Över 100 representanter för rebeller och den moderata oppositionen, kom överens om hur man ställer sig till fredssamtal med president Bashar al-Assads styre.

Överenskommelsen i Saudiarabiens huvudstad Riyadh hotades in i det sista av motstånd från rebellgruppen Ahrar al-Sham, som anses vara den starkaste rebellgruppen i Syrien.

Ahrar al-Sham klagade över att den inte fick tillräckligt många delegater till mötet och att oppositionella från Damaskus var överrepresenterade och att de har alltför nära relationer till Assad.

Gruppen gav ut ett uttalande där den vägrade att stöda överenskommelsen, men gav i sista stund efter och undertecknade avtalet sent på torsdag kväll enligt nyhetsbyrån Reuters.

Många rebellgrupper uteslöts

De mest radikala rebellgrupperna som Islamiska Staten IS och al Nusrafronten var inte med på mötet.

Kurderna, som kontrollerar en stor del av nordöstra Syrien, hade inte heller bjudits in och de håller ett eget möte med sina allierade inne i Syrien.

Kvinnor lyste också med sin frånvaro, medan exilpolitiker var betydligt bättre representerade än rebeller och olika medborgargrupper.

Dessutom har Assad organiserat ett eget möte med representanter för vad som kallas "den inre oppositionen" i Damaskus.

Det faktum att några av de starkaste rebellgrupperna inte ens var med i Riyadh återspeglar hur svårt det kommer att bli att nå ett fredsavtal som alla krigförande parter kan acceptera.

Förhandlingar i början av januari

Mötets ordförande Abdulaziz al-Sager sade att oppositionen kommer att träffa regeringens representanter under tio första dagarna i januari.

- Det kommer att bli ett möte som bestäms av (FN:s Syriensändebud) Staffan de Mistura i januari. Ett möte mellan oppositionen och regimen om en övergångsperiod, sade Abdulaziz al-Sager.

Assad bör lämna presidentposten efter en övergångsperiod, enligt slutdeklarationen från mötet.

Man lovar också att upprätthålla statliga institutioner i Syrien och värna om ett demokratiskt medborgarsamhälle som inte utesluter någon folkgrupp i framtiden.

Mötet kom också överens om att bilda en styrelse som skall överse fredsförhandlingarna och välja ut förhandlingsdelegationen.