Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty: Saudikoalitionen bombar skolor i Jemen

Från 2015
Minst två personer dödades i en attack mot en skola invid ett torg i Sanaa i Jemen i juli
Bildtext Minst två personer dödades i en attack mot en skola i huvudstade Sanaa i juli
Bild: EPA/YAHYA ARHAB

Den saudiledda arabkoalitionen har brutit mot internationella lagar genom att bomba skolor i Jemen, enligt en ny rapport från mänskorättsorganisationen Amnesty International.

Amnesty kräver att länder som USA och Storbritannien, som säljer vapen till Saudiarabien, omedelbart fryser leveranser av vapen som används för att bryta mot internationella lagar om krigföring.

I rapporten som bär namnet "Våra barn bombas" har Amnesty studerat fem olika flygräder mot skolor mellan augusti och oktober i år.

Flygattackerna krävde minst fem civila dödsoffer medan 14 skadades, bland dem fyra barn.

Medvetna attacker mot skolor

- I en del fall bombades skolorna mer än en gång, vilket antyder att angreppen mot skolorna var medvetna, skriver Amnesty.

Det fanns inga elever inne i skolorna då de bombades, men attackerna orsakade stora skador och förhindrade 6 500 barn från att gå i skola.

Inga bevis påträffades i någon av de fem skolorna som skulle ha tytt på att de utnyttjades för militära ändamål, enligt Amnesty.

- Det är helt enkelt förskräckligt att USA och andra allierade har fortsatt att godkänna vapenleveranser till koalitionens medlemmar, säger Lama Fakih vid Amnesty.

- Skolor är centrala för civilt liv, de skall erbjuda en trygg plats för barnen, tillägger Fakih.

Diskussion om artikeln