Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bennäsborna fick ny närbutik

Från 2015
Trängsel i gångarna.
Bildtext Trängsel i gångarna i nya butiken i Bennäs.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Bennäsborna har saknat en egen närbutik sedan Meteoriten stängde. Därför var både intresset och glädjen stor när den nya Sale-butiken invid skolcentrum i Bennäs öppnade på torsdagen.

Det är stor trängsel i gångarna i butiken, men alla ser glada ut ändå. Kön ringlar lång till ballongutdelningen och kaffeserveringen. Det verkar som om Bennäsborna verkligen saknat en egen butik.

- Ja, det här är bra. Vi behöver verkligen en egen närbutik. Vi har varit tvungna att köra in till stan så snart vi behövt handla, säger Bjarne Holmvik.

Bennäsbon Bjarne Holmvik har saknat en egen närbutik.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Holmvik tror att kommersen kommer att vara god också i fortsättningen och att Bennäsborna kommer att stöda sin närbutik.

- Det är klart att en del fortfarande åker in till stan för att handla, men de flesta kommer nog att handla här. Dessutom är läget intill riksväg 8 bra, speciellt på sommaren kommer säkert kunder att svänga in här. Dessutom för många föräldrar sina barn till träningar i Anders Wiklöf arenan och då passar det bra att handla här samtidigt, säger Holmvik.

En liten bit bort finns också Pedersöre skolcentrum med gymnasiet, högstadiet och Yrkesakademin.

- Eleverna kommer säkert hit för att köpa godis, säger Holmvik.

Det verkar som om Holmvik har rätt. Åtminstone på torsdagen var det ett lämmeltåg av studerande som rörde sig mellan skolorna på Sursikbacken och butiken.

Kommer att handla lokalt

Utanför affären kompisarna Chantelle Finne, Zuzette Finne, Laura Byström och Emilia Peltola. Det har gula ballonger i händerna och ser glada ut.

Laura Byström, Emilia Peltola, Zuzette Finne och Chantelle Finne är glada över att kunna cykla till butiken..
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

- Det är jättebra att vi fått en egen butik. Dessutom är utbudet och priserna riktigt bra, säger flickorna.

Hit kan de själva cykla eller promenera. Nu behöver de inte be föräldrarna om skjuts in till stan för att kunna köpa godis eller chips. Flickorna tror att också deras föräldrar kommer att handla i Bennäs i framtiden.

- Kanske åker man in till stan ibland om man ska storhandla. Men jag tror nog att våra föräldrar oftast kommer att handla här, säger de.

Marthorna serverade kaffe

KPO hade bett Bennäs-Lövö marthaförening att sköta om kaffeserveringen under öppningsdagen. Och Barbro Haasiosalo, Christel Löfvik och Gerd Källman serverade kaffe och tårta på löpande band.

Kaffebjudning på nya matbutiken i Bennäs.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

- Det har varit otroligt mycket folk, mycket mera än vi hade kunnat föreställa oss. Bara under de första två timmarna gick det åt över 500 kakbitar, säger Barbro Haasiosalo.

Haasiosalo är glad över att marthaföreningen fick vara med på öppningsdagen och hon säger att en egen butik är mycket viktig för livskraften i byn.