Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dianas hemliga älskare och svärmors fotograf

Från 2015
Uppdaterad 11.12.2015 17:49.
bryan adams på scen
Bildtext Liten man med stor gitarr och raspig röst.

Det var han som gav sommaren 1969 en egen låt som alla från Taylor Swift till Foo Fighters har gjort en egen version av. Länge ryktades det också att han var prinsessan Dianas hemliga älskare.

Kanadensaren Bryan Adams karriär startade 1980 då det första albumet utkom men det dröjde till 1984 innan han fick det stora genombrottet med albumet Reckless. Där fanns hitlåtar som Run to you, Heaven och framför allt Summer of 69 som kommer att följa honom livet ut.

År 1991 lyckades han igen få en megahit med Everything I do I do it for you från filmen Robin Hood.

Karriär som fotograf

Vid sidan om artistskapet har Adams också gjort en imponerande karriär som fotograf. Det är klart att hans egen person har gjort det lättare att komma andra artister och skådespelare in på livet.

Han har fotograferat Mickey Rouke i ett badkar, drottning Elisabeth poserade snällt på en stol i en tambur bredvid leriga stövlar. Bilder av Amy Winehouse, Mick Jagger Michael J. Fox har också funnits med på hans utställningar.

Nytt album med Lynne stämpel

Nu är Bryan Adams skivaktuell igen och låten You belong to me har blivit en radiohit i många länder. Albumet Get up är producerat av ELO-mannen Jeff Lynne och det märks. På gott och ont. Lynne hör till den typen av producenter som lägger en klar och tydlig soundstämpel på sina produkter.

Man känner igen rösten från artisten men produktionen bär mycket spår av Travelin´Wilburys som var ett hobbyband för Bob Dylan, Tom Petty, George Harrison, Roy Orbison och Lynne.

Det är dock ett faktum att det finns en bra hook i låten som i all sin enkelhet fastnar efter första genomlyssningen. Men Adams är nog fortfarande på jakt efter uppföljaren till Summer of 69.