Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vinkande julgubbe förbryllar i Borgå

Från 2015
Jultomte på projektor som reklam
Bildtext Jultomten skymtar till ibland
Bild: Yle/Jeanette Winberg

En vinkande julgubbe i ett av Nimbushusets fönster i Borgå väcker uppmärksamhet.

Enligt ögonvittnen visar han sig bara ibland, vinkar till folk på gatan och försvinner igen. Bland annat har de som jobbar i huset mitt emot undrat vad det är. När julgubben inte är där, är fönstret helt vitt. Vad kan det handla om?

Datateknik

Det är Östra Nylands Yrkesinstitut Inveon som verkar i lokalen och när Yle Östnyland märker att det är skolans ICT-linje som har lokaliteterna bakom det vita fönstret är saken klar.

johannes grönqvist, rasmus johansson, felix malmberg, axel ray vid inveon i borgå
Bildtext Johannes Grönqvist, Rasmus Johansson, Felix Malmberg och Axel Ray går på Inveons ICT-linje.
Bild: Yle/Stefan Härus

- Det var vår lärare som tyckte att vi skulle bygga upp någonting i fönstret, berättar Felix Malmberg, som studerar andra året på ICT-linjen, det vill säga linjen för informations- och datateknik.

Bakom kulisserna i januari

Det handlar alltså om en videoinstallation som spelas upp på en vit duk via en projektor.

- Gärna skulle projektorn få ha kraftigare ljusstyrka så att filmen också skulle synas under dagen, säger Rasmus Johansson, som också varit med om att bygga upp den vinkande julgubben.

Den 9 januari har vem som helst en möjlighet att ta sig bakom kulisserna och se hur det hela är uppbyggt. Då är det öppet hus på Inveon. Vid de olika linjerna i Nimbushuset på Lundagatan 8 är dörrarna öppna mellan klockan 10.15 och 14.15.