Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Forskaren har talat - här är den ultimata hockeymusiken

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Antero Mertaranta var en viktig pusselbit i "Ihanaa Lejonat, Ihanaa"
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Yle Sporten fick en pratstund med musikvetaren och doktoranden Kaj Ahlsved och bad honom komprimera den ultimata låtlistan ur ishockeyns värld. Resultatet blev en hisnande musikalisk resa från Marion Rung till Stormwing.

Den Jakobstadsbördige Ahlsved skrev i tiderna sin pro gradu-avhandling om idrottens ljudlandskap i Finland och arbetar för tillfället med en doktorsavhandling vid Åbo Akademi, där ämnesfamiljen musik och sport granskas ur flera olika synvinklar.

Yle Sporten åberopade således Ahlsveds expertis och bad honom bjuda på den, ur forskarsynvinkel sett, ultimata listan på hockeylåtar.

– För det första måste jag påpeka att det uppdrag ni gav mig var så gott som omöjligt! Det finns så otroligt många att välja mellan, inledde Ahlsved lakoniskt innan det tog eld i honom.

– Jag tänkte ändå börja med några klassiker där idrotten är temat, efter det blir det Lejon-låtar med fokus på herrlandslaget i ishockey och sen avslutas listan med arena-musik och klassiska ishockeylåtar som passar bra i en match, berättade Ahlsved för Antti Koivukangas.

Tanken för Ahlsved var också att listan skulle innehålla något för var och en.

– Jag är ändå pedagog i grunden, så jag tänkte att den pedagogiska dimensionen måste vara med, sade Ahlsved som till vardags även är utbildad lärare i klassisk gitarr.

Doktorand Kaj Ahlsved presenterar - den ultimata hockeylistan

 1. Marion Rung – Icing
 2. "Jag valde att börja med den här, en av de äldre på listan. Den ingick i eurovisionsuttagningen 1974, men hon gick dessvärre inte vidare. Jag tycker låten på ett bra sätt beskriver ishockeyänkans vardag och den skildrar också det cykliska i ishockeysäsongens natur: det börjar på hösten och slutar till våren och däremellan finns det lite tid för kärlek. Tidpunkten var också intressant då VM i ishockey spelades i Finland våren 1974. Jag kan inte tro att valet av tema var en slump."

 3. Bill Misener - Let’s play hockey
 4. "År 1976 spelades Canada Cup, och då fanns Let's play hockey i både engelsk och fransk version som officiell låt för turneringen. Jag är lite för ung för att ha upplevt detta, men det är i praktiken en kampsång för Kanada. Sen använder Helsingfors IFK den i dagens läge, framförallt när andra och tredje perioden skall köra igång. Den har en standardiserad plats i arenan och antyder att det nu är dags att börja igen. IFK:arna identifierar väldigt starkt med låten och den finns ju i klubbens egen version också."

 5. Laulavat Leijonat – Ice Hockey
 6. "Våra unga ishockeyhjältar sjöng in den här inför hemma-VM 1991. Låten är intressant på många sätt. Man kan höra spelarna sjunga och deltagande bekräftas via planschen i konvolutet och i videon som gjordes för låten. Låten är speciell på det viset att den egentligen inte ens väcker till kamp. Den missionerar mera ishockeyns glada budskap, eftersom vi i framgångsväg inte hade så mycket att skryta om. Inte blev det ju bättre sen i turneringen heller...."

 7. Offside – Leijonat
 8. "Inför VM 1996 gjorde en anonym grupp musiker låten "Leijonat" - jag har valt att skippa låtarna som förknippas med 1995. Det speciella i låten från året efter är att den har ett helt annat självförtroende än alla tidigare landslagslåtar. I äkta kampsångsanda blickar man tillbaka på tidigare framgångar och tar sikte på den kommande kampen. Den dryper av självförtroende jämfört med "Laulavat Lejonat". Kulturen blev väldigt mycket kaxigare också i musiken efter triumfen i Globen 1995."

 9. A-tyyppi - Ihanaa, Leijonat, ihanaa
 10. "Här tar man fasta på referenten Antero Mertaranta och hans berömda fraser från 1995 och de utgör grundmaterialet. Det här är ett bra exempel på massmediernas makt att nå ut till folket i stugorna. Alla har någon sorts relation till Mertaranta, även om situationen ändrats på sistone. Orsaken till att låten blev så populär är den höga igenkänningsfaktorn. Det finns andra exempel på detta, "Den glider in" bygger på Lennart Hylands referat och också New Order har gjort en VM-låt i fotboll som börjar med ett berömt englekst referat. Lyssnarens egna upplevelse kopplas till ett bra och självupplevt minne."

 11. Antero Mertaranta – Pedon Ulvontaa
 12. "Låten kom ut inför 2003 vid hemma-VM. Det här är kanske något av mitt forskarnörderi som kommer fram, men låten har faktiskt en ganska bra refräng på "Eläköön Suomi"-temat. Det som får mig att reflektera är det faktum att han gör parodi på sig själv och återanvänder sina fraser. Det märkliga är att han sjunger med en röst vi inte är van att höra. Sen kryllar det av krigsreferenser i låten och en hänvisning till Timo Jutila ryms också med. Redan 2003 har karnevaliseringen av hockeykulturen inletts.

 13. Finnish House Mafia – Taivas Varjele!
 14. "Mikael Granlunds zorromål med Mertarantas referat. Det intressanta är att "Ihanaa Lejonat, ihanaa" kom ut fyra år efter de aktuella referaten (1999), medan Finnish House Mafia kom ut nästan omedelbart. Det låg erfarna musiker bakom produktionen, men den poppade upp som en svamp efter regn på YouTube. Publiken tog den till sig på ett unikt och snabbt sätt. Det är ett första uttryck för en deltagande kultur och tyder på en klar förändring i medielandskapet."

 15. Fintelligens – Kaikki Peliin
 16. "Här öppnar man upp för en helt ny publik. Ishockey och rock har kopplats väldigt tydligt samman, men man kan fråga sig vilken musik spelarna i laget år 2003 lyssnade på? Varför har melodisk rock alltid haft förtur i hockeyarenorna egentligen? Fintelligens öppnade spelet för helt nya musikstilar och idag kan man i princip hylla landslaget inom vilken genre som helst."

 17. JVG – Häissä
 18. "Nu lever vi 2011 och Finlands andra VM-guld. "Häissä" blev populär redan innan VM då Helsingfors IFK med Siim Liivik vann FM-guld. JVG:s låt deltog i en omröstning på Yle under VM tillsammans med Poju (se nedan), men den omröstningen vanns av A-Tyyppi. Låten har egentligen ingenting med landslaget att göra utan sysslar bara med metaforer. Sportterminologin finns där, men det ligger på en abstrakt nivå med mycket alkohol med i bilden. Där är kanske kopplingen till ishockeyn inte heller så långsökt. Landslaget har ju haft en ölsponsor hur länge som helst."

 19. Poju - Poika Saunoo
 20. "Låten är egentligen skriven för Jyps potentiella guld som aldrig blev av. Poju undvek däremot på ett klokt sätt alla Jyväskylä-referenser och element som band den till orten. Låten är väldigt allmän. Poika” syftar här på många saker, framförallt på pokalen. Men det är egentligen SM-liigas pokal som brukar kallas för ”poika”. VM-pokalen kallas väl för "Kundi". Jag har dock fått det berättat för mig att ursprungligen var det bobollens pokal som, på grund av att den var så liten, kallades för "Poika."

 21. Mötley Crüe – Kickstart my heart
 22. "Nu är vi inne på arena-låtarna. "Kickstart my heart" är väldigt mångsidig och den har använts på otroligt många håll i Finland. BPM är högt, det är en energisk låt där man kan använda motorcykelsoundet i introt, men också köra direkt på riffet eller refrängen. Den här låten går att placera nästan överallt på ett evenemang och därför finns den med på listan."

 23. Status Quo – Whatever you want
 24. "Låten har ett vansinningt långt intro som oftast klipps bort. Den spelas traditionellt på Helsingfors IFK:s hemmamatcher, men jag har också hört den spelas på Kopparön. Låten är logiskt uppbyggd, den har ett bra riff och när trummor och bas kommer in bilden blir det väldigt catchigt. Låtens struktur är väldigt användbar och IFK:s Micke Stenberg gör det på ett lysande sätt vid presentationen av IFK:s öppningsfemma."

 25. 2 Unlimited – Get Ready For This
 26. "Det här en global klassiker inom sport, inte bara ishockey. Det var en av de första låtarna att ingå i ett sportspel, en tidig upplaga av NHL-hockeyn. Sen figurerade 2 Unlimited i "Jock Jams" skivserien med många andra klassiker. Dessa samlingsalbum har sålt miljoner och de har spritts ganska flitigt in i sportarenorna. När musiken förr inte var så mobil som den är idag, blev det lätt att man spelade sönder en "Jock Jams" skiva. I själva musikstilen är det four-on-the-floor, det enkla som tilltalar publiken. Det är lätt att haka på och klappa med i fyrafjärdedelstaktart."

 27. Franz Ferdinand – Take me out
 28. "Take me out är väldigt användbar i ishockeysammanhang när man placerar den rätt. Den är lite långsammare, men klangen lämpar sig bra för ishallarna eftersom den har mycket av mellanregister och är ganska ljus. Den är inte lika påträngande som en del av dagens moderna dansmusik kan bli. Det kan bli väldigt mycket bas i klangen och svårt att skönja nyanserna. "Take Me Out" har också ingått i TV-spel, där man också har mindre högtalare. Då blir klangen också viktig."

 29. Haloo Helsinki – Huuda!
 30. "Det blir tyvärr väldigt grabbigt när man pratar om sportmusik. "Huuda" är ett bra exempel där vi har en medryckande låt och en uppmaning i titeln att föra oljud! Jag blev i tiderna kontaktad av mannen som var DJ på dam-VM i ishockey i Malmö. Jag hade intervjuat honom med anledning av min forskning några år tidigare och nu sökte han lämpliga låtar för den finska publiken i vid VM. Då erbjöd jag flera klassiker, men också Haloo Helsinki. Han tog mig på orden och använde mina förslag. När Finland vann VM-brons spelades "Poika saunoo" i arenan och trots att det ursprungligen var en segerlåt för herrlag diggade damlandslaget den. Då tänkte jag att "Yes", det slog rätt."

Vad tycker du om listan? Vad fattas? Kommentera gärna nedan!

Diskussion om artikeln