Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vattnet steg inte så högt

Från 2015
Uppdaterad 11.12.2015 13:24.
Högt vattenstånd i Björkö, Korsholm.
Bildtext Högt vattenstånd i Björkö, Korsholm.
Bild: Martin Håkans

Det varnades för högt vattenstånd i Österbotten för natten till fredag. Men havsnivån steg inte så högt som prognoserna visade och för Österbottens räddningsverk blev natten lugn.

I Jakobstad steg havsvatten nivån till en knapp meter över det normala. I Vasa stannade vattnet på plus 90 centimeter och i Kaskö på plus 80 centimeter.

Brandsynsingenjör Thomas Nyqvist på Österbottens räddningsverk.
Bildtext Thomas Nyqvist
Bild: YLE/Agneta Glad

- Vi har inte haft ett enda räddningsuppdrag på grund av det höga vattenståndet, säger Thomas Nyqvist, jourhavande chef på Österbottens räddningsverk.

Sedan mitten av november har havsvattennivån legat högre än normalt, trots det har räddningsverket bara haft några enstaka räddningsuppdrag på grund av vattnet.

- Det är väl ett tecken på att folk sköter om sin egendom och förbereder sig på förhand på översvämningar.

Alla måste förbereda sig

Nyqvist påpekar att alla har en skyldighet att förbereda sig för de risker som kan uppstå.

Vattenstånd på över en meter över det normala kan enligt Nyqvist bli problematiskt på vissa ställen. De som bor i riskområden är ofta medvetna om det och i synnerhet i närheten av älvarna har folk lärt sig hur de ska agera vid höga flöden.

- Vasa är ju placerat ganska lågt och vid vattnet och alla har orsak att tänka på att vattnet kan stiga när de planerar sitt hus.

- Jag vill uppmana alla se till att byggnaderna är skyddade, att man plockar undan värdefulla föremål och vet hur man tar sig därifrån om vattnet stiger högt.