Borgå går i täten för skolcoacher
Försöket med skolcoacher i Borgå fortsätter. I Lyceiparkens skola är erfarenheterna hittills goda.
Rektor Li-Lo Söderholm vittjar med spänning sin e-post. Jobbet som skolcoach i Lyceiparkens skola och Strömborska skolan är lediganslaget. Tillsvidare är det fem personer som har sökt befattningen.
Det handlar om en rätt ny profession som småningom allt mer börjar finnas i skolorna. Borgå hör till de första som har anlitat skolcoacher. Senare har bland annat Lovisa, Grankulla och Närpes hakat på.
Två exempel
Li-Lo Söderholm ger två exempel på typiska situationer då skolcoachens insats kan behövas.
- Ibland finns det klasser som inte har den bästa klassandan. Det kan förekomma mobbning och att eleverna är ledsna och ofta besöker kuratorn. I sådana fall kan skolcoachen rycka in och jobba med bland annat gruppdynamiken.
- Sen har vi elever som helt enkelt har tappat gnistan och inte orkar med skolan och alla ”tråkiga” ämnen. Skolcoachen har då tillsammans med eleven satt upp små delmål för skolarbetet.
Projektet för utbildningsmässig jämställdhet inleddes 2013 i Borgå. De pengar som utbildningsstyrelsen beviljade räckte till två skolcoacher: en som Lyceiparkens skola och Strömborgska skolan har delat på och en som jobbar i Pääskytien koulu.
Skolcoachens främsta uppgift är att, som en neutral vuxen, finnas till som ett tidigt stöd för eleverna.
― Arbetsbeskrivning vid Lycieparkens skola
- Projektet är tänkt att arbeta mot utslagning. Vi vill ta hand om de elever som löper en risk att bli utanför. De behöver en vuxen i skolan som varken är en lärare eller en kurator, säger Söderholm.
Utbildning på Akan
På Borgå folkakademi har Anita Andsten utbildat coacher på sina kurser, snart också skolcoacher.
- Vi fyller på coachutbildningen med de färdigheter som behövs i skolvärlden. Gruppdynamik, inlärningsstilar och hur man för motiverande samtal hör till de saker vi fokuserar på, säger Andsten.
Kursen inleds i början av april. Coachutbildningen omfattar omkring 60 timmar, skoldelen består sedan av ytterligare 50 timmar.
- Jag är positivt överraskad att skolorna vill pröva på det här och få in vuxna i skolorna som kan ha ett annat öga på skolvardagen.