"Diskutera rusmedel tidigt och ge inga färdiga svar till barnen"
I dag lanseras ånni-kampanjen. En kampanj där man främst ställer frågan hur tidigt ska man tala med barn om rusmedel.
I samband med dagen för barnens rättigheter den 20 november gjordes en undersökning i Åbo. Totalt 171 personer deltog i enkäten där man ställde frågan i vilken ålder ska man börja prata med barn om rusmedel. Det vanligaste svaret var i åtta- till nioårsåldern. Många var också överens om att man bör börjar diskutera rusmedel i ett tidigt skede och att de vuxnas beteende och agerande har stor betydelse i den här frågan.
Den här enkäten och kampanjen är en del av ett projekt som pågår i flera år och projektledaren Anne Ahlefelt berättar att det första snabba svaret ofta skiljde sig en hel del med det slutliga svaret.
- I den här pop-up-undersökningen ställde vi frågan helt spontant och vi fick också väldigt spontana svar. Först tänkte många att det nog är i tonåren det är aktuellt att börja tala om rusmedel. Men när de funderade en stund kom de flesta på att det är ganska sent att börja med det först i 13-15-årsåldern.
Syftet med hela det här projektet är att skapa en bättre och mer ansvarstagande diskussion mellan barn och vuxna, både i hemmen och i skolorna. Man vill helt enkelt få människor att fundera på vad som är bäst med tanke på framtiden, alltså svara på frågan när ska man börja prata alkohol, tobak och droger med barn. I dag ligger det största fokuset på högstadiet och tonåringarna, ett fokus som ånni-projektet vill tidigarelägga och framför allt aktivera de vuxna så att rusmedel och allt vad det innebär verkligen tas upp med barnen.
Själv tycker Anne Ahlefelt att det är viktigt att börja prata med barnen om rusmedel så tidigt som möjligt.
- Jag tror inte att man kan börja prata om det här för tidigt. Låt barnen ställa frågor och försök svara på deras frågor. För barnen har många frågor redan i en tidig ålder. Jag har själv en 6-åring där hemma och han har redan nu ställt en hel del frågor. Barnen vet tidigt att det är farligt att använda rusmedel och förstår inte varför folk använder rusmedel trots att det är farligt. Det är inte alltid så lätt svara men ett bra råd till föräldrar är att fråga barnen vad de tycker. Vad väcker det här för tankar hos dig och vad funderar du på? Då svarar oftast barnen vad de tycker och tänker och så kan man sedan fortsätta därifrån.
- Ge inga färdiga svar, utan låt barnen fundera själva på det här. Barn kan lätt vara rakt på sak och kanske lite svart-vita. Hemskt vanligt är ju frågan varför dricker man alkohol eller röker, då det är skadligt och kan döda. Men vi som vuxna behöver inte prata om det värsta som hända, man kan alltid ta det till en lite mer vardaglig diskussion och försöka förklara varför man ändå väljer att använda rusmedel. Försök få in det i vardagen, till exempel om man råkar se någon röka eller om någon blir lite full på någon fest så våga ta upp det till diskussion. Det är vårt ansvar som vuxna att ta upp det och gör vi det ger vi barnen en tydlig signal att man får tala och ställa frågor om det.
"Dagens ungdomar gör kloka val men behöver absolut de vuxnas stöd"
En vanlig tes bland vuxna är att om jag tar upp det här med mitt barn så kanske jag startar ett intresse hos barnet. Anne Ahlefelt förstår den tanken.
- Jag känner till den här rädslan som finns hos många föräldrar, men jag skulle nog våga påstå att den dagen vi kommer på att nu skulle det vara bra att tala om rusmedel har barnet redan för länge sedan kommit i kontakt med det på något sätt. I dag finns information i överflöd och barnen kommer åt den här information i ett mycket tidigare skede än vad vi vuxna ens kan tänka oss. Därför är det så viktigt att vi är med i de här diskussionerna. När det kommer till rusmedel och lågstadiebarn så väcker det ofta en rädsla när man inte förstår det och det gör det extra viktigt att det finns någon som kan förklara det och vad det beror på. Det är också viktigt att komma ihåg att skolan och föräldrar har ett gemensamt ansvar. Jobbar man aktivt både hemma och i skolorna kan man nå strålande resultat. Åtminstone hoppas jag på det.
- Positivt nu är att dagens ungdomar funderar ganska mycket på det här och gör ganska kloka val. Det syns även i statistiken att fylledrickande har minskat ordentligt och rökande håller på att försvinna. Självklart kommer det alltid in andra grejer, men dagens ungdomar gör ganska medvetna val. Det betyder inte att vi får lämna de ensamma. De behöver absolut de vuxnas stöd och det är där vi ska ta vårt ansvar och hjälpa till.
"Föregå med gott exempel bättre än en predikan"
Andreas Slama som är huvudklassförälder för Sirkkala skola i Åbo tycker att mycket beror väldigt mycket på situationen och hur mogna barnen är. Även på vilken bakgrund barnen har och hur ofta de kommer i kontakt med rusmedel eller ser det i hemmet.
- Har man föräldrar som använder mycket alkohol och röker är det förstås en naturlig del av deras vardag. För dem som inte har just den vardagen behöver man inte pracka på informationen, men så småningom visa dem vad det handlar om. Inte är det här något som man behöver hemlighålla för barnen. Utgående från barnens nivå kan man säkert snacka om det här redan med en femåring. Om man till exempel ser någon som röker eller någon full människa på stan kan barnen fråga vad som händer och då måste man förklara vad som händer.
Andreas Slama menar vidare att det här också beror på föräldrarnas åsikter och barnens nyfikenhet.
- Är du en förälder som är kedjerökare blir det så att du ska inte göra som jag gör utan som jag säger. Och är du en absolutist så är det en annan story, så det är mycket det det handlar om. Säger man att det är absolut förbjudet kan det ju också väcka nyfikenhet hos vissa barn. Jag tror mer på exempel än på predikan. Alkohol är en del av vår kultur och att man kan använda alkohol på ett måttligt sätt är ju fullt acceptabelt.
- Det här beror också lite på barnens egen nyfikenhet. Sedan ska man inte heller vara blåögd och tro att säger man ingenting så vet barnen ingenting. Det handlar om att ge en saklig information och föregå med gott exempel. Om mamma och pappa är redlöst berusade varenda veckoslut tycker nog inte barnen att det är så jättehäftigt i längden, säger Andreas Slama.
Den här delen av ånni-projektet pågår från och med i dag måndag den 14 december till och med den 27 december. Kampanjen syns främst i kommunerna Åbo, Vanda och Joensuu, som alla deltar i det här projektet. I de här kommunerna kommer man främst att jobba med 10-13-åringar, en ålder där man enligt Anne Ahlefelt redan är väldigt insatt i det här ämnet. Samtidigt poängterar hon att man redan som åtta till nioåring uppmärksammar sin omgivning väldigt mycket och därför är det inte heller så konstigt att många tycker att man bör prata om rusmedel i redan i den åldern.
Mer tid för diskussion under julen
Att just den här kampanjen kommer i samband med julen är ingen slump.
- Under julen har familjer oftast lite mer tid tillsammans än under den hektiska vardagen och vår tanke är att man kanske kan använda en del av den tiden till att diskutera tillsammans kring just de här frågorna, säger Anne Ahlefelt.
Ånni-projektet som fortsätter på olika håll och plan i två år till finns även på Facebook , där man försöker få föräldrar att stanna till och tänka efter kring frågorna vet ditt barn tillräckligt om droger och vad ska ditt barn få veta om droger.
Mer information hittar du också på ånni.fi