Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Maija-Leena Paavola riksdagens nya generalsekreterare

Från 2015
Uppdaterad 11.12.2015 15:19.
Riksdagens nya generalsekreterare Maija-Leena Paavola.
Bildtext Riksdagens nya generalsekreterare Maija-Leena Paavola.

Riksdagens lagstiftningsdirektör Maija-Leena Paavola har valts till riksdagens nya generalsekreterare. Paavola fick 107 röster vid riksdagens plenum på fredagen och valdes sålunda till tjänsten.

Paavola själv hävdar att hon blev överraskad av valet och att det är med en ödmjuk känsla hon tar emot jobbet.

- Jag hoppas att jag är öppen. Det är viktigt att vi jobbar bra ihop i riksdagen. Jag tror inte att hemskt mycket kommer att förändras.

Åtminstone en sak vill Paavola ändra på. Det är de många och långa budgetomröstningarna. Exakt hur det ska gå till vill hon inte ännu ta ställning till.

Första kvinnan på posten

Maija-Leena Paavola är den första kvinnan på posten, vilket många tycker att är ett stort steg i rätt riktning i landets lagstiftande organ.

Paavola tycker att frågan är viktig på ett principiellt plan.

- Jag tycker att det här är en stor sak för kvinnorna, men inte så mycket för mig själv.

Själv har Paavola en lång erfarenhet av jobb i huset, så kulturen och arbetsmetoderna kommer inte som en överraskning för henne.

Högsta chef i riksdagen

Riksdagens generalsekreterare är sekreterare för riksdagen och chef för riksdagens kansli. I praktiken ska hen se till att riksdagen har verksamhetsförutsättningar och att riksdagen sköter sina uppgifter.

De som följer med riksdagens arbete ser ofta hur generalsekreteraren sitter vid talarpodiet och övervakar verksamheten och arbetet i salen.

Då det blir oklarheter om hur något rent formellt ska gå till i huset är det generalsekreteraren som bär det högsta ansvaret för att det blir rätt.

- I samband med plenum är det bra att ha erfarenhet. På så vis kan man ta hand om överraskande situationer, sa Paavola själv i samband med valet.

Riksdagens generalsekreterare och Skyddspolisens förra chef Seppo Tiitinen.
Bildtext Den nuvarande generalsekreteraren Seppo Tiitinen går i pension vid årsskiftet.

Brett ansvarsområde

Under generalsekreteraren lyder sex avdelningar och enheter, som bland annat ansvarar för plenumarbetet, utskottsarbetet, internationella relationer, riksdagens förvaltning, ekonomi, kommunikation, och säkerhet.

Riksdagens kansli har närmare 600 anställda, vilket ger en bild av hur omfattande verksamheten och ansvaret för den är. Om ansvaret är stort så är också lönen furstlig. Generalsekreteraren tjänar mellan 12 500 och 13 500 euro i månaden.

Maija-Leena Paavola börjar sitt arbete i början av nästa år, då den nuvarande generalsekreteraren Seppo Tiitinen går i pension.

Källa: www.eduskunta.fi