Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

En gärningsman ökade våldtäktsstatistiken i Esbo

Från 2015
Uppdaterad 14.12.2015 20:45.
Polis
Bildtext Våldtäkterna som kommer till polisens kännedom i huvudstadsregionen har ökat år för år mellan 2011 och 2015.

Mängden våldtäkter har fördubblats i Esbo, och en stor del av ökningen beror på samma gärningsman och offer. Det här visar statistik från Polisyrkeshögskolan som Yle Huvudstadsregionen har tagit del av.

I fjol anmäldes 34 våldtäkter till Esbopolisen från januari till slutet av november. Året innan, det vill säga 2013, var antalet 37. I år är antalet 59 och det är det klart högsta antalet under tidsperioden 2011-2015.

När Yle Huvudstadsregionen ringer och frågar kriminalkommissarie Teemu Värtinen vid Esbopolisen om ökningen säger han först att den beror på många olika faktorer.

- Det finns ingen enskild orsak till ökningen. Det kan handla om att människor lättare anmäler en våldtäkt till polisen. Både polisen och våldtäktskriscentralen Tukinainen har haft kampanjer om det här, säger Värtinen, som har varit förundersökningsledare vid flera våldtäktsfall i Esbo.

Under måndagen kommer Esbopolisen med ett förtydligande: Ökningen handlar om att en gärningsman under en längre tid gjort sig skyldig till flera våldtäkter där samma person varit offer. Polisen understryker att antalet gärningsmän och offer inte har fördubblats, även om antalet våldtäkter har det.

"Sker ofta inom fyra väggar efter restaurangkväll"

Enligt uppgifter i flera medier våldtog två män en kvinna utomhus i Esbo under natten till lördagen den 5 december. Männen var okända för kvinnan.

Värtinen säger ändå att den här typen av våldtäkt inte hör till vanligheterna.

Största delen sker inom fyra väggar efter en restaurangkväll och åtminstone den ena parten är berusad.

― Kriminalkommissarie Teemu Värtinen

- Största delen sker inom fyra väggar efter en restaurangkväll och åtminstone den ena parten är berusad. Gärningsmannen och offret är ofta bekanta med varandra från tidigare och har till exempel lärt känna varandra under samma kväll, säger Värtinen.

- Sedan händer det förstås också våldtäkter inom äktenskapet, tillägger han.

Asylsökande inte orsak till ökningen

Enligt MTV är männen som misstänks för utomhusvåldtäkten i Esbo asylsökande. Under de senaste veckorna har diskussionen om asylsökande som våldtar gått het i Finland.

Värtinen säger ändå att asylsökande inte ligger bakom den kraftiga ökningen av våldtäkter i Esbo i år.

I de fall som jag har varit förundersökningsledare har de misstänkta varit av alla slag och av olika etniska ursprung.

― Kriminalkommissarie Teemu Värtinen

- En grupp kan inte vara orsak till att antalet stigit så mycket. I de fall som jag har varit förundersökningsledare har de misstänkta varit av alla slag och av olika etniska ursprung.

Grova våldtäkter har ökat stort i Helsingfors

I Helsingfors är antalet våldtäkter som anmälts till polisen till och med slutet av november i år en aning mindre än under samma tid i fjol, men klart fler än under åren 2011, 2012 och 2013. I Vanda är antalet klart mindre i år än i fjol.

I Helsingfors har antalet grova våldtäkter ökat stort i år. Under tidigare år har det handlat om mellan 4 och 7 per år medan antalet i år är hela 24.

Antalet våldtäktsförsök har ökat i år i huvudstadsregionen (Esbo, Grankulla, Helsingfors, Kyrkslätt och Vanda). Antalet som i år har kommit till polisens kännedom är 35 medan antalet i fjol var 20 och året innan 27.

Fotnot: I antalet ingår de våldtäkter, inklusive grova våldtäkter, som har kommit till polisens kännedom i Esbo, Grankulla, Helsingfors, Kyrkslätt och Vanda mellan januari och november under varje år.

Artikeln uppdaterad klockan 17:37 med uppgiften om att ökningen av våldtäktsfall i Esbo beror på en och samma gärningsman och offer.