Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Therese Karlsson: Man vill alltid göra all musik till sin egen

Från 2015
Uppdaterad 14.12.2015 09:24.
På resande not: Therese Karlsson - Spela upp på Arenan

Hon har sjungit många olika sorters musik men allra mest klappar åländska Therese Karlssons hjärta för den klassiska musiken. I veckans avsnitt av På resande not klär hon ett norskt eurovisionsbidrag i operaskrud.

- Jag hade en pianolärare och körledare i Jomala församling. Han hette Göran Blomqvist och hade en fantastisk sångröst med ett klassiskt men naturligt sound. Dessutom hade han tre döttrar som alla sjöng väldigt vackert.

- Det var en stor upplevelse och förebild för mig. Så ville jag också låta.

- Så är det den där känslan i kroppen. Man använder ju kroppen vad man än sjunger men att sjunga klassiskt ger mig en känsla av att vara hel.

- Sedan har jag ju gjort musikal och fuskat med en massa olika stilar, men i grunden är jag mera klassisk.

Vilken typ av roller passar dig bäst?

- Om man ser på roller jag gjort så var jag kammarjungfrun Adèle i Vasa Operas uppsättning av Läderlappen förra året. Hon är en lyrisk koloratur och det passar min röst rent traditionellt.

- Ser man på musikalroller så är Christine i Phantom of the Opera en bra roll för mig, även om jag börjar vara lite för gammal för att spela henne.

- Vi gjorde Magnus-Maria, en åländsk opera med libretto av Katarina Gäddnäs och musik av isländska Karólína Eiríksdottir. Hon specialskrev för oss sångare och det var oerhört häftigt och naturligtvis det bästa en sångare kan tänka sig.

- Jag tycker att hon fint hörde min ton och klang i rösten. Jag har en höjd i rösten som fanns med i musiken. Jag kände att musiken väldigt snabbt klingade tillsammans med mig.

- Man vill ju alltid göra all musik man sjunger till sin, att publiken ska höra min ton även när jag tolkar annan musik. Men jag tror vi kom lite snabbare fram till den känslan när det var skrivet för mig.

Hur kommer det sig att kulturlivet är så rikt på just Åland?

- Ja, säg det! Kanske är det havet och friheten som gör det?

- Om jag tänker på sången finns det otroligt många åländska sångare som jobbar professionellt med tanke på hur liten befolkningen är. Jag undrar om det på hela jorden finns en plats med lika hög procentsats sångare?

- Kanske beror det på att man får vara med och prova sina vingar tidigt på Åland? Den där insikten om hur svårt allt kan vara kommer kanske lite senare, på en lite högre nivå, när man redan hunnit få blodad tand?

På resande not med Therese Karlsson
Yle Fem lördag kl 21:00