Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Har terrorhotet kommit närmare – såhär svarar experterna

Från 2015
Skottlossning vid myrbacka station 30.11.2015
Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Gripandet av misstänkta IS-terrorister väcker många frågor bland allmänheten. I Slaget efter tolv svarade överinspektör Martin Westerlund från Skyddspolisen, juridiska experten Susanna Mehtonen från Amnesty och professorn och terrorismforskaren Mats Fridlund på några centrala frågor.

Har terrorhotet kommit närmare oss i och med gripandet?

Susanna Mehtonen: Faran har inte kommit närmare i sig. Att man inleder den här processen visar på att systemet fungerar. Det är därför de här personerna sitter fängslade. Intressant blir att se var myndigheterna drar gränsen för vad som är terrorism och vad som är krigsbrott och lyder under krigets lagar.

Mats Fridlund: Vi vet inte om de gripna är skyldiga eller inte. Men även om de skulle vara skyldiga till massakern finns det inget som talar för att de håller på och förbereder terrorbrott i Finland. Vi har många exempel på krigare som begått brott som inte utgör en fara i det land de kommer till.

Martin Westerlund: Man måste komma ihåg att största delen av dem som kommer är på flykt. Vi jobbar varje dag med att försöka sålla ut de möjliga hot som finns, men man ska ändå komma ihåg att största delen av dem som kommer är människor som är på flykt av en eller annan orsak.

Susanna Mehtonen om gripna terrormistänkta - Spela upp på Arenan

Hur går processen vidare nu?

Martin Westerlund: Det är viktigt att gå till grunden med det här och utreder fallet på bästa möjliga sätt. Det blir också en tolkning för eventuella kommande framtida fall. Samtidigt är de här fallen otroligt svåra att utreda. Det krävs en samling av olika åtgärder för att komma fram till en slutsats som i något skede presenteras för åklagaren.

Susanna Mehtonen: Finland har bred internationell jurisdiktion som gör det möjligt att väcka åtal. Men polisen måste avgöra om fallet är värt att föra vidare. Om Irak är intresserat av att föra frågan vidare måste man fundera på om det finns förutsättningar att lämna ut personerna.

Mats Fridlund: Det finns många öppna frågor. Kan personerna lagföras för terrorbrott i Finland? Får finska staten skicka dem till Irak? Kan man lita på att de får en god juridisk prövning där? I Sverige har vi en parallell process där två svenska medborgare som misstänks ha varit med i en terrorhandling ställts inför rätta. Det blir intressant att se vad det här leder till.

Mats Fridlund om gripna terrormisstänkta - Spela upp på Arenan

Har vi orsak att vara rädda i Finland?

Mats Fridlund: Vi som kollektiv ska ta det lugnt. Naturligtvis ska vi reagera med fördömande och ta avstånd från terrorhandlingarna, men vi ska inte överreagera. Vi måste vara medvetna om att terroristerna vill att vi ska överreagera. Det är på det viset terrorister mäter sitt inflytande. Genom att ändra vårt beteende ger vi dem makt.

Susanna Mehtonen: Det finns alla slags människor bland dem som flytt, också sådana som begått brott. Men de som begått brott är trots allt en marginell grupp.

Martin Westerlund: Jag är rädd för att det här ger bränsle åt de krafter som inte gillar situationen, som ger allt för att ge en så negativ bild av situationen som möjligt. Vi ser att hatet ökar till exempel på nätet. Det här är inte en bra utveckling. Så löser man inte problem.

I Slaget efter tolv 11.12 diskuterar Susanna Mehtonen, Mats Fridlund och Martin Westerlund tillsammans med Svenska Yles Stefan Winiger.