Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Stina Liman: Det är viktigt att spela bra teater för barn

Från 2015
På resande not: Stina Liman - Spela upp på Arenan

Hela hösten har hon spelat svamp i Unga Teaterns pjäs "Fungus" men nu gästar skådespelerskan Stina Liman veckans På resande not för att sjunga ärtig, finsk schlager.

- Det bästa med att spela teater för barn är att de är så direkta. Man får genast veta vad de tycker om en, säger Stina Liman.

- Om de tycker att pjäsen är bra så visar de det väldigt tydligt och om de tycker att pjäsen är dålig så skruvar de på sig och fråga om det är slut snart.

- Det är också viktigt att spela bra teater för barn och väcka viktiga tankar och känslor hos dem. Man hoppas ju att alla ska lämna föreställningen med en ny upplevelse.

Att göra karriär i Finland var ingenting sverigefinländaren Stina Liman hade räknat med.

- Jag kom hit på ett mellanår och var säker på att jag bara skulle stanna ett litet tag. Kanske ett halvår och sedan åker jag hem. Efter tio år insåg jag att jag nog blir kvar här och nu har mitt mellanår blivit sexton år.

Under de sexton åren har hon etablerat sig väl i teatervärlden och spelar på båda inhemska språken.

- På Unga Teatern gör vi alla pjäser på båda språken. För det mesta spelar vi på svenska först och sedan översätts det hela till finska. Och det är verkligen inte bara att översätta och sedan spela allt som man gjorde på svenska. Det blir som en helt ny roll.

- Det blir en helt annan rytm på finska, och då kan rollfiguren du spelar bli helt annorlunda i den nya versionen.

I programmet får skarpsynta tittare även ta del av en annan av Stina Limans passioner.

- Jag har gjort mitt eget halsband. Jag är jättepysslig och att göra egna smycken är min hobby.

- Jag brukar säga att jag lever när jag står på scenen och när jag inte får göra det så blir jag knäpp. Och för att inte bli alltför jätteknäpp så pysslar jag.

- Jag använder gärna miniatyrer och dockskåpsmat. Den dagen jag har råd att köpa ett stort och dyrt dockskåp kan jag peta loss maten ur smyckena och ställa den i skåpet istället, skrattar Stina Liman.

På resande not med Stina Liman
Yle Fem lördag kl 21:00

Mer om ämnet på Yle Arenan