Hoppa till huvudinnehåll

Lucia

Finlands lucia 2015 kröntes

Från 2015
Uppdaterad 13.12.2015 19:53.
Lucia 2015 utanför Helsingfors domkyrka.
Bildtext Finlands lucia 2015 Sonja Lehto på domkyrkans trappor.
Bild: Lehtikuva

Finlands lucia 2015 Sonja Lehto har krönts i Helsingfors domkyrka. Se luciabilder från hela Svenskfinland, delta med egna stämningsbilder via #finlandslucia.

Kröningsceremonin började kl. 17 i Helsingfors domkyrka. I år kröntes lucia av Hilkka Olkinuora, författare och präst. Valet av Finlands lucia är en del av luciainsamlingen, som i år samlar in medel för att stöda utsatta barnfamiljer.

Det är ett insamlingsändamål som står Hilkka Olkinuora nära. Hon har arbetat som präst med ansvar för familjefrågor och varit med på många liknande läger som också Folkhälsan ordnar för de insamlade medlen.

Hilkka Olkinuora konstaterar att det är viktigt att man når familjerna i så tidigt skede som möjligt.

– Många familjer är rädda för att söka hjälp av myndigheter, eftersom de är rädda för att bli stämplade.

Luciakröningen bjuder på sång och musik

Programmet i kyrkan under luciakröningen är traditionellt med kröningstal och mycket sång och musik. På läktaren sjunger kören Muntra musikanter och dessutom uppträder Tomas ja Maria Höglund med sång.

I årets program finns bland annat sångerna "När juldagsmorgon glimmar”, "När det lider mot jul" och "Julen är här". Jannike Sandström står för sånginstudering och körarrangemang för Finlands lucia och luciakören.

De vackraste julsångerna tillsammans med Finlands lucia och luciakören visar Yle Fem på onsdagen den 23.12 kl. 15.30-15.50, med repris på julafton kl. 19.40-20.00.

Efter kröningen skred lucia ner för trapporna och gick till sin kortege som startade kl. 18 vid Senatstorget utanför domkyrkan och som åkte genom staden.

Se kröningen

Luciakröningen visas också i Yle Fem tisdagen den 15.12 kl. 11.30. Hela kröningsceremonin kan ses efteråt på Yle Arenan och på Svenska.yle.fi.

Se Finlands lucia och andra lucior i hela Svenskfinland i bildflödet nedan. Delta själv med stämningsbilder #finlandslucia.

Skicka in eller dela dina egna luciabilder. Använd #finlandslucia på Instagram eller Twitter. Du kan också skicka in dina bilder till katarina.enkvist@yle.fi

Genom att skicka egna bilder till Yle så ger du oss rätten att använda, dela och vid behov modifiera dina bilder i Yles tjänster. Skicka endast bilder som du själv har tagit. Om bilderna är tagna i privata situationer, bör du ha tillstånd av människorna som syns på bilden.

Finlands lucia 2015 Sonja Lehto

Finlands lucia 2015 Sonja Lehto är hemma från Grankulla i huvudstadsregionen. Sonja blev student från Gymnasiet Lärkan i våras och har som bäst ett mellanår.

Hon spelar flera instrument, främst violin, och älskar att sjunga. Läs mer om Sonja här

På kröningen kommer hon att bära den traditionella, skräddarsydda luciadräkten och i sin kortege en fårskinnspäls formgiven av Josefin Döfnäs från Terjärv. Döfnäs är tradenomstuderande med inriktning på pälsdesign och marknadsföring från yrkeshögskolan Centria i Jakobstad. Körsnär May Björklund har sytt upp pälsen.

Finlands lucia 2015 Sonja Lehto
Bild: Folkhälsan / Hannes Victorzon

Mer luciainnehåll hittar du här