Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gambias president utropade islamsk republik

Från 2015
Gambias president Yahya Jammeh och hans hustru Zeinab Suma Jammeh på besök i Vita huset, Washington, sommaren 2014
Bildtext Gambias president Yahya Jammeh och hans hustru Zeinab Suma Jammeh på besök i Vita huset, Washington, sommaren 2014.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Gambia i Västafrika har av president Yahya Jammeh förklarats vara en islamsk stat. Enligt honom måste landet bryta med sitt kolonala förflutna.

I ett TV-tal på fredag förklarade president Jammeh att Gambia nu är en islamsk stat. Han sa att beslutet står i samklang med Gambias religiösa identitet och värderingar.

- Eftersom muslimerna utgör landets majoritet, kan Gambia inte fortsätta bära på arvet från kolonialtiden, förkunnade presidenten.

Han försäkrade att det inte införs några påbud vad gäller klädsel, och att de invånare som tillhör andra samfund fritt ska få utöva sin religion.

Cirka 95 procent av Gambias 1,8 miljoner invånare är muslimer.

En gambisk oppositionsledare säger att beslut av den här typen måste avgöras genom folkomröstning.

I sällskap med Iran och Pakistan

Gambia var brittisk koloni fram till självständigheten 1965. Landet har fortsättningsvis starka band till både Storbritannien och andra europeiska länder, och turismen från Europa utgör en viktig inkomstkälla.

Men relationerna har utsatts för svåra slitningar de senaste åren. År 2014 frös EU utbetalningen av bistånd till Gambia på grund av de många människorättskränkningarna där.

Yahya Jammeh har varit president sedan 1994. Han har gjort sig känd som en medryckande talare med en fallenhet för överraskande påståenden.

År 2007 påstod Jammeh sig ha uppfunnit en örtmedicin som botade aids, och 2013 beslöt han att Gambia skulle lämna Brittiska samväldet som han kallade "nykolonialt". Han har också blivit beryktad för sina utfall mot homosexuella.

Förutom Gambia betecknar sig även Iran, Pakistan och Mauretanien som islamska republiker.

Diskussion om artikeln