Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Klimatavtalet beröms och kritiseras

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Demonstration under klimatmötet i Paris 2015.
Bild: EPA/ETIENNE LAURENT

Klimatavtalet i Paris har i medier beskrivits som en seger för planeten och för alla kommande generationer. För första gången har hela 195 länder enats om ett avtal om att minska koldioxidutsläppen. Miljöorganisationer förhåller sig positivt till avtalet även om också kritiska röster förekommer.

Under lördagen har reaktioner på avtalet regnat in världen över av vilka de flesta har varit positiva.

Miljöminister Kimmo Tiilikainen berömmer avtalet och säger att det ger den finländska exportindustrin nya möjligheter då efterfrågan på klimatsmart teknologi ökar. Finlands näringsliv EK berömde också avtalet i ett utlåtande.

På miljöorganisationshåll finns också en tro på att klimatavtalet är ett stort steg i rätt riktning. Världsnaturfonden WWF:s chef i Finland, Liisa Rohweder är nöjd med avtalet.

- Det här är historiskt. Vi håller på allvar på att lämna det samhälle som bygger på fossila bränslen, sa Rohweder.

Berndt Nordman är verksamhetsledare på miljöorganisationen Natur och Miljö. Han är också nöjd med avtalet – i alla fall i dag även om han gärna sett att avtalet skulle ha innehållit en tydligare linje för slopandet av fossila bränslen.

- Det viktiga är att man har enats om kontrollmekanismer. Man kommer att med fem års mellanrum kunna följa upp ländernas löften, och det ska finnas trovärdiga rapporteringssystem.

- Det betyder att man med fem års mellanrum kan skärpa klimatmålen och sätta dit eventuella fripassagerare, säger Nordman.

Natur och miljös verksamhetsledare Berndt Nordman.
Bildtext Berndt Nordman.
Bild: Johannes Waris/ Yle

Vad innebär avtalet för Finlands del?

- Avtalet är en väldigt stark signal till näringslivet. Det gäller fossila bränslen och att få ett stopp på skogsskövlingen, säger Nordman.

"Bättre än ingenting"

Det färska klimatavtalet har redan fått en del kritik. Medborgaraktivistveteranen Thomas Wallgren hör till dem som anser att klimatavtalet är bättre än ingenting men att avtalet är inte tillräckligt ambitiöst och att det innehåller många problematiska punkter.

Wallgren anser att det finns en för stark tro på marknadslösningar och marknadsfinansiering, och han ser det som osäkert. Ett problem som Wallgren tar upp är klimaträttvisan i samband med övergången från fossila bränslen till förnybar energi.

- Det får inte bli en ny form av kolonialism. Det får inte bli så att de som har råd att betala för sin energi tar över marken av dem som behöver det för att få sitt uppehälle, säger Wallgren.

Wallgren pekar bland annat på situationen i Bolivia där den bolivianska regeringen har finansierat sin socialpolitik med att överlåta utvinningsrättigheter för storbolag i Amazonas.

- Vi får sojaplantager där det förut fanns regnskog och vi får gasfält där vi förut hade fattiga människor som odlade sin utkomst.

- De här människorna ska också leva någonstans. Så huggs det upp nya områden i skogen, och Amzonas stryker med. Det är en ond cirkel, säger Wallgren.

Obs debatt 13.11.2014

Diskussion om artikeln