Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Olav Jern: Mellersta Österbotten skulle gärna stycka upp Österbotten

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Landskapsdirektör Olav Jern från Österbottens förbund.
Bildtext Landskapsdirektör Olav Jern från Österbottens förbund (arkivbild)
Bild: Yle/Malin Hulkki

Mellersta Österbotten skulle gärna stycka upp landskapet Österbotten, säger landskapsdirektör Olav Jern. Heta blickar kastas på Jakobstadsregionen och Kalajokidalen.

Österbottens landskapsdirektör Olav Jern säger rakt ut att Mellersta Österbotten försöker utvidga sitt landskap för att få ett av Finlands 15 vårdområden.

- Mellersta Österbotten kastar heta blickar på Jakobstadsregionen och Kalajokidalen och man skulle gärna stycka upp Österbotten.

Då splittrar vi definitivt den svenska samhörigheten och möjligheterna att ha en fullständig svensk service i landskapet, säger Jern.

Kronoby väljer

Kronoby är på väg att gå in i den nya Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun. Där ska Kronoby ha vårdsamarbete med Halso, Kannus, Kaustby, Lestijärvi, Perho, Toholampi, Vetil, Reisjärvi och Karleby.

Lägg till några finska avtalskommuner ända från Kalajoki till Evijärvi, och Karleby stad har bäddat för en samkommun som man hoppas ska duga för ett eget vårdområde.

Helt smärtfritt har det inte varit i Kronoby. Till beslutet att gå med fogades en kläm att kommunen inte accepterar att vårdreformen förutsätter en förflyttning till Mellersta Österbottens landskap.

Det röstades om klämmen där Nedervetils SFP-ledamöter röstade mot. Också SDP:s Mikaela Dahlbacka röstade mot.

- Vi ska gå helhjärtat in för vårdsamarbetet, säger Sixten Dalvik. Han accepterar inte att det i klämmen står att man ser samkommunen som en tillfällig lösning tills vårdreformen träder i kraft 2019.

Kommunstyrelsens ordförande Liane Byggmästar ställde sig bakom klämmen.

- Vi vill markera att Kronoby hör till Österbotten och vi vill fortsätta höra dit.

Framtiden oklar

På frågan om Kronoby i framtiden kan få sin vård i ett självstyrelseområde, men all annan service i ett annat, säger Byggmästar att så var det väl inte tänkt.

- Jag hoppas vi kan få undantag från regeln, men på den frågan får man man knappast svar av någon i dag, varken Sipilä eller någon annan.

- Man får hoppas att gränsen mellan hälsovården och landskapen kan gå i kors, säger Dalvik. Men vi har några år på oss, sen får vi se vad som händer.

I beredningen till kommunstyrelsen skriver t.f kommundirektören att beslutet gällande självstyrelseområde från och med 2019 kommer Kronoby att avgöra som en separat fråga som är oberoende av samkommunslösningen med Karleby.

På torsdag är grundavtalet för nya Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun på fullmäktiges bord.

Österbotten i farozonen

4:28