Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Julöppning vid Hannas stuga i Västervik

Från 2015
Uppdaterad 14.12.2015 20:22.
Marcus Hellman, Leif Skinnar och Stefan Asplund framför Hannas stuga i Västervik.
Bildtext Marcus Hellman, Leif Skinnar och Stefan Asplund framför Hannas stuga i Västervik. Bilden är tidsenligt svartvit.
Bild: Yle/Roger Källman

På tisdag kväll - den 15 december - är det julöppning i Västervik i Vasa. Det är den "återuppståndna" Gerby-Vestervik hembygdsförening som ordnar evenenanget.

Klockan 17 startar Luciatåget från Svartkärrbacken och går till Hannas stuga. Vid stugan, som är föreningens museum, är det julmarknad och glöggservering.

Stugan är uppkallad efter Johanna Gädda, som bodde där från slutet av 1800-talet fram till sin död år 1937. Hanna var tvätterska och tvättade kläder åt borgarna inne i staden.

- Inne i stugan är Hanna på plats och Leif Skinnar berättar om byns historia, säger Marcus Hellman, ordförande för hembygdsföreningen.

Leif Skinnar är ivrig historieforskare och har skrivit Boken om Vestervik, som utkom i slutet av år 2014. Han arbetar som bäst med en fortsättning som planeras vara klar i slutet av nästa år.

- Jag har fallit för åldersstrecket (för att vara föreningsaktiv), men nu anlitas min sakkunskap för det här projektet som de på ett berömvärt sätt har startat upp.

Föreningen levde upp igen

För ett halv år sen var föreningen väldigt illa ute: ingen orkade engagera sig och det var tveksamt om den skulle överleva. Men så tog unga krafter vid.

- När jag började i juli så fanns inga medlemmar alls, utan vi startade ett nytt medlemsregister, säger Marcus Hellman.

I dagsläget har föreningen 30 medlemmar. En av dem är Stefan Asplund, född i Replot, uppvuxen i Västervik och numera företagare i Gerby.

- Helst skulle jag börja kalla styrelsen för ett byaråd, med präst, vicepräst och drängar, säger Asplund, som hellre skulle tituleras dräng än styrelsemedlem.

En viktig samlingsplats för aktivitet är Västervikgruppen på Facebook. Där kan folk till exempel få hjälp med frågor som rör byns historia.

- Något som var aktuellt nyligen var frågan om var "Vikas käldon" fanns. Källan finns på den mark som Stefans farfar ägde en gång i tiden. Nu har Marcus varit till platsen och tagit ett foto av källan.

Vattnet från källan användes i tiderna av "Yttergårds Janne", en av Stefan Asplunds förfäder. Janne var en "klok gubbe" som använde vattnet i sin botargärning.

Gerby-Vestervikdagen

Inkommande sommar ska Gerby-Vestervikdagen firas. Den 16 juli går evemenaget av stapeln vid Strömsö.

Det här är en gammal tradition som väcks till liv. Även denna tillställning "hänger med i tiden" och har en Facebooksida.

Julöppning i Västervik

16:00