Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

IL: Harkimo förlorade kampen om Sibbostrand i rätten

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Flera färggranna höghus på rad.
Bildtext Sibbostrand.
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

Harry ”Hjallis” Harkimo kände till att marken i Sibbostrand var förorenad då hans bolag köpte den. Det anser Helsingfors hovrätt, och upphäver samtidigt en tidigare dom från tingsrätten.

Tidningen Iltalehti skriver att Helsingfors hovrätt anser att Harry ”Hjallis” Harkimo och hans bolag Sipoonranta nog visste om att marken i Sibbostrand var förorenad när han köpte den. Domen föll i onsdags.

Harkimo köpte mark i Sibbostrand våren 2009. Tanken var att bygga lyxbostäder på platsen.

Då byggarbetena kom i gång visade det sig ändå att jordmånen var förorenad. Omfattande saneringsarbeten gjordes.

Harkimos bolag Sipoonranta gick till rätten och krävde den förra ägaren på ersättning. Enligt Harkimo hade försäljaren inte sagt något om den förorenade jordmånen innan köpet.

hjallis harkimo
Bildtext Harry "Hjallis" Harkimo.
Bild: Yle / Eva Pursiainen

Tingsrätten dömde till Harkimos fördel

I fjol höstas dömde tingsrätten i Helsingfors försäljaren till ersättningar på över 400 000 euro.

Enligt tingsrätten hade försäljaren låtit bli att berätta om den förorenade marken i Sibbostrand. Tingsrätten ansåg också att försäljaren borde ha förstått att informationen kunde ha påverkat det slutliga köpbeslutet.

Enligt Iltalehti saknade köpebrevet ändå ett stycke där försäljaren garanterar att jordmånen inte är förorenad.

I hovrätten berättade försäljaren att han inte hade kunnat godkänna stycket eftersom han inte kunde garantera att det går att bygga på marken. Han menar också att han lyft fram sin åsikt i diskussioner med Harkimo.

Sipoonranta ska betala rättegångskostnader

Hovrätten ansåg att vittnesmål och ett beslut från Nylands miljöcentral om att marken ska saneras stöder försäljarens berättelse.

Ett vittne berättar bland annat att Harkimo inte verkade så intresserad av jordmånen, utan att han bara ville göra en snabb affär.

Hovrätten förkastade Harkimos käromål och upphävde tingsrättens beslut om att försäljaren ska betala 400 000 euro åt Sipoonranta.

I stället ska Harkimos bolag betala försäljarens rättegångskostnader på 95 000 euro.