Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Anne Hietanen: Skammen överlever oss alla

Från 2015
Uppdaterad 06.06.2016 14:58.
Anne Hietanen
Bild: YLE/Barbro Ahlstedt

Jag har alltid skämts. Och ja, jag har förstått att skammen är en viss form av självupptagenhet. Man tror att man är viktigare än man är.

Skammen är släkt med stoltheten. Skammen kommer när man faller ned platt, gärna från en hög position, kanske en man byggt i sitt eget huvud.

Nyttig skam
Jag sitter inte så ofta och skäms ensam på min kammare. Jag gör givetvis det också, men mest skäms jag i samband med hur jag agerar i förhållande till andra. Ibland har jag helt enkelt skämts över att finnas till, över att uppta en plats utan att bidra med något desto mera. Den skammen tror jag i och för sig kan vara nyttig, i synnerhet om den får oss att åtminstone försöka göra något bra, något som gör att världen är en bättre, inte sämre plats när vi lämnar den.

-Som en hund! sade han, det var som om skammen skulle överleva honom.

Franz Kafka, Processen

Med åldern har en viss form av skamlöshet trätt in. Jag vet att väldigt få, oftast ingen, går runt och tänker på min existens. Väldigt få tittar på mig och tittar någon har hen oftast annat att tänka på än hur just jag för mig i världen. Denna insikt är befriande.

Sympatisk skam
Skam kan också vara ett väldigt sympatiskt drag hos människor. Om vi vore utan skam skulle vi antagligen vara odrägliga. Skam och hänsyn går nämligen också hand i hand. Vi tittar på vår omgivning och skyddar den från det värsta med oss själva. Det värsta kan vara det som gör oss till människor, men ibland också till djur.

Man måste genom skam, man måste genom drömmar, man måste dö några gånger innan man kan leva.

Håkan Hellström, 2 steg från Paradise

Ibland skäms vi över våra medmänniskor, då placerar vi oss högt, högt upp och är mycket bättre än andra. Detta kan vara en mycket tillfredsställande plats, vi känner oss som gudar. Vi fördömer, vi pekar med hela handen, vi menar och vi kan. Vi framstår antagligen som väldigt osympatiska, men det skäms vi inte över, vi har fullt upp med att skämmas över alla andra. Detta tills vi faller platt ned från vår tron - då skäms vi antagligen som aldrig förr. Skammen är ett evigt kretslopp.

Lasso handlar den här veckan om skam