Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Läkarmottagningen i Lappträsk upphör

Från 2015
Uppdaterad 14.12.2015 12:58.
läkaren och fullmäktigeledamoten Bernhard Edgren
Bildtext Läkare Bernhard Edgren
Bild: YLE/Stefan Härus

Lappträsk läkarstations verksamhet i Lappträsk upphör den 22 december. Läkare Bernhard Edgren sätter lapp på luckan efter 28 år.

Arbetet har gått ut på att sköta läkararbetet på äldreboendet, parallellt med en läkarmottagning i Lappträsk kyrkby.

- Jag har gått så att säga på övertid i några år, men allt har sin tid. Kontraktet med Lappträsk kommun förnyas inte efter årsskiftet, meddelar Edgren.

Fortsätter i Borgå

Edgren kommer dock att fortsätta att arbeta som läkare - bland annat med mottagningen hemma i Borgå.

- De som har möjlighet får gärna besöka min mottagning i Borgå. Jag har inget emot att Lappträskbor ringer och bokar tid. Det har de gjort också förut.

Hade du ännu velat fortsätta i Lappträsk?

- Njaa, jag är ju i och för sig i bra skick ännu, men åldern börjar nog komma emot. Jag är ju redan 68 år. Man måste se realiteterna också, säger Edgren.

Apoteket drabbas

Edgren försökte få tag på någon som kunde ha tagit över i Lappträsk - dock utan att lyckas.

- Nog drabbar det förstås kommunens invånare. Förutom det så drabbas också apoteket. Jag räknar med att försäljningen av receptmediciner minskar med mellan 15 och 20 procent i och med detta. Vad det innebär på lång sikt får man se, säger Edgren.

Förutom med sin läkarmottagning hemma kommer Edgren att fortsätta arbeta också som konsulterande läkare i det relativt nya privata företaget Kotisairaala Bonitas i Lovisa.

Företagets verksamhetsområde är så kallad hemsjukhusverksamhet. Företrädesvis sköter man om äldre patienter som behöver hjälp av sjukskötare eller läkarvård i sitt eget hem.