Köp och sälj på Facebook - smartaste tipsen
Snålt med pengar för de sista julklapparna? I köp & sälj-grupper på Facebook byter prylarna ägare i rasande fart. Det kan vara ett klipp för båda parterna - och miljön älskar förstås alla inblandade. Våra nätloppis-experter guidar dig.
Facebook - himmelriket för att som gillar att klicka like på varandras frukostbilder. Men nuförtiden säljer vi nästan hellre vårt morgonmål än visar upp det. Köp & sälj-grupperna fylls av mer eller mindre uppenbara fynd - inte helt fel såhär strax innan jul.
Men hur gör du? Och hur undviker du att det blir ett dyrt fiasko? Facebook avsäger sig allt ansvar när det gäller online-loppisarna. Det är köparen och säljaren som får bråka om detaljerna sinsemellan.
Catariina Catzo Salo har fastnat för det här sättet att köpa och sälja.
- Jag är helt beroende, det är hur kul som helst, säger hon.
Tillsammans med en annan entusiastisk Facebook-säljare, Linnéa Sjöholm, hjälper hon oss att undvika nybörjarmisstagen. Resultatet - årets smartaste checklista. Ett, två, sälj!
1. Bilderna
- Bra foton ger större chans att få saker sålda. Det behöver inte vara proffsbilder, men det ska synas vad det är för sak eller plagg. Sen är det bra om inte typ hela ditt kök och din roskis syns i bakgrunden, säger Catariina.
2. Texten
Catariina har kommit på en grej som gör att sakerna blir sålda snabbare:
- Jag har märkt att det genererar mer likes och kommentarer om man är lite rolig i sina säljtexter. Det kan vara typ att man beskriver på nåt roligt sätt vad man kan ha ett plagg till. En vanlig svart cocktailklänning kan säljas med texten: "Har du inget att ha på dig på jobbets julfest? Den här fantastiska klänningen är magisk och gör så att du kommer att kunna upprätthålla alla de smartaste konversationerna och kanske till och med få löneförhöjning!"
3. Priset
- Om man på riktigt vill sälja gäller det här: billiga priser. Man får kanske inte så mycket man vill ha för ett par nästan oanvända Vans-skor. Man måste prissätta i nedre kant, säger Catariina.
Linnéa har märkt en pristrend:
- Jag tycker kanske att vissa, också jag själv, blir lite för snåla ibland. Man sätter för högt pris eller så är man inte villig att betala för något som egentligen har ett bra pris. Sen så måste man anpassa priserna efter vilken grupp man säljer i också. I gruppen Kallio kierrättää så gäller generellt sett billigare priser än i Punavuori kierrättää. Jag har också hört att Munksnäs-gruppen å sin sida är lite överprissatt.
Det där med valet av grupp är avgörande, menar båda.
Catariina säger:
- Bor man i Helsingfors kan det också vara bra att gå med i olika stadsdelars Facebook-loppisar. Jag har märkt att olika sorters plagg och prylar går åt i olika stadsdelar. Med risk för att låta stereotyp, så går märkeskläder åt bättre i Punavuori kierrättää än i Vallila kierrättää, medan det är mer åtgång och livlig handel i Vallila kierrättää.
Var snabb med köpet
Om du i stället letar efter att göra klipp bland julklappsuppköpen gäller helt andra råd. Catariina har en uppmaning: var kvick.
- Om man köper något gäller det att vara snabb och konsekvent. Ingen gillar en som meddelat att hen vill köpa något och sen vill ändra tid för upphämtning tio gånger. Om du vill köpa något specifikt är det lättast att lägga ut en köpes-annons. Jag har hittat många fina klännignar och harembyxor genom att informera en grupp om att jag vill köpa nåt specifikt, säger hon.
När det går åt h-ete
De flesta loppisgrupper har klara (och många) regler, men ändå - att köpa och sälja på Facebook handlar helt om att köparen och säljaren kommer överens.
- Det är förstås mest ansträngande att sälja själv, eftersom man måste hålla koll på vem som ska ha vad och när de ska komma och hämta uppköpen, säger Linnéa.
Hon tillägger:
- Det suger när folk ångrar sig eller ställer in träffar.
Catariina, som hunnit sälja en hel del genom loppisgrupperna, har varit med om mindre lyckade avtal.
- Mitt värsta exempel var någon som ville köpa ett par hängselshorts och två mössor av mig. Hen ville veta längd på shortsen, omkrets på dem och hur lång och bred jag var. Sedan ville hen inte komma hem till mig utan tjatade flera gånger om ifall vi inte kunde träffas i centrum. Tiden ändrades tre gånger. Sedan ville hen ännu prova mössorna, som kostade fyra euro styck, och speglade sig om och om igen, och bestämde sig sen för bara en av dem. Innan dess hade hen också prutat på alla priser, säger hon.
Kan ge ordentligt med pengar
Trots skräckexemplen tänker både Linnéa och Catariina fortsätta med näthandeln.
- Det bästa är att man får pengar för sånt man inte själv använder, och att nån annan kan ha nytta av det, säger Linnéa.
Catariina menar att det kan löna sig riktigt bra att hänga i loppisgrupperna.
- Senast jag sålde saker med min flickvän så fick vi ihop minst 100 euro på bara några dagar, säger hon.
Vilka erfarenheter har du av att köpa och sälja via Facebook? Berätta!