Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ett täckande klimatavtal enligt Finlands intressen

Från 2015
Uppdaterad 14.12.2015 16:27.
Miljöminister Kimmo Tiilikainen, C
Bildtext Miljöminister Kimmo Tiilikainen, C
Bild: Lehtikuva

Det är en nöjd miljöminister som ställer sig framför pressen på Miljöministeriet i Helsingfors på måndag morgon. Klimatavtalet är inte fullständigt men det är banbrytande, säger Kimmo Tiilikainen, C. Framtiden får visa om det är historiskt. Avtalet innehåller i huvuddrag de målsättningar som Finland ville uppnå på klimatmötet i Paris.

Tillväxtmöjligheter inom miljöteknologi

För Finlands del var det viktigt att alla världens stora ekonomier kom med i klimatarbetet och vill vara med och minska på utsläppen. Det kommer att jämna ut konkurrenssituationen, tror miljöminister Kimmo Tiilikainen, C.

Miljöministern om Parismötets resultat - Spela upp på Arenan

-Jag ser en viktig betydelse för det här klimatavtalet som en möjliggörare. I Finland har det gjorts mycket arbete för att öka energieffektiviteten, att hitta förnyelsebara energikällor och miljövänliga industriprocesser. Och nu finns det helt plötsligt en ännu starkare marknad och efterfrågan för dessa tjänster. Nu är det bara upp till det finländska kunnandet, viljan och skickligheten hos våra företag, att hur stor andel man lyckas få av den miljövänliga marknaden.

Inga nya begränsningar till den enskilde

Finland är redo att öka takten för att nå klimatmålen snabbare. I regeringsprogrammet står det redan att man ska bli av med stenkolen, att beroendet av olja ska minskas med hälften och att andelen förnybara energikällor ska utgöra över 50 procent.

-Det här avtalet kommer inte att sätta nya begränsningar i den enskilde finländarens vardag. Det är klart att de kommande årtiondena när klimatmålen ännu skärps, så måste vi lära oss att leva inom de gränser som miljön tål och i framtiden blir det bara ännu viktigare med förnybar energi och att man inte slösar med energin i onödan, betonar miljöminister Kimmo Tiilikainen.

Diskussion om artikeln