Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Serveringsfat av kugghjul

Från 2015
Uppdaterad 21.12.2015 15:40.
Strömsö inslag: Serveringsfat av kugghjul - Spela upp på Arenan

Våld, vinkelkap och slägga är det minsta som behövdes för att få isär en växellåda.

En bilmekaniker har kunskap och verktyg som passar för att skruva med bilar. Med rätt kunskap och rätt verktyg går ett arbete lätt. När en snickare med bristfällig kunskap och med helt fel verktyg tar sig an en växellåda blir det lätta ganska omständigt. Utgångsläget var en växellåda från en femväxlad bil och en idé om ett serveringsfat av kugghjulen från växellådan.

Efter en halv dags arbete med slägga och vinkelkap hade jag fått loss kuggarna, någonting som en mekaniker hade gjort på nolltid. Metallkuggar är exakta och fint gjorda. Metallen är stark och passformen mellan kuggarna är noggrant uträknad. En växellåda är ett resultat av bra ingenjörsarbete.

kugghjul
Bild: YLE Strömsö

Eftersom växellådan gått sönder och plockats ur en bil var det naturligt att dessa fina kuggar måste få fortsätta på ett annat sätt i en annan formation. Många delar på en bil är gjutna i någon typ av metallblandning som är svår att svetsa men kuggarna i en växellåda är gjorda i bra och lättsvetsad metall så det är bara att köra på.

kugghjul och muffins
Bild: YLE Strömsö

Det ser alltid roligt ut när man tar en sak ur sitt rätta element och använder det till något annat. Kuggarna i serveringsfatet ser lyxigt julstjärniga ut - ett hedersamt slut på färden.